Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce ne transmite Standard & Poors. Ce va face guvernul?

Vestea că Standard & Poors a păstrat neatins ratingul României a fost interpretată diferit de către politicieni. Unii dintre ei au considerat că este un insucces, alții că suntem în fața unei victorii importante.

Dincolo de abordarea politică, este necesar și un punct de vedere economic. Astfel, sunt trei idei care se pot desprinde din raportul agenției de rating.

Prima analiză este legată de pachetul de măsuri implementat de guvern. Agenția S & P arată că este vorba despre numai 3% din PIB. Ceea ce poate părea insuficient sau prea puțin în comparație cu alte state europene.

Este un paradox. Specialiștii agenției de rating știu că un pachet de stimulare a economiei de valoare mai mică aduce un alt beneficiu pentru guvern și anume o ținere sub control a cheltuielilor bugetare și implicit a deficitului fiscal.

Desigur, toată lumea din economie își dorește cât mai multe stimulente și cât mai multe măsuri de ajutor acordate companiilor și angajaților. Numai că România are printre cele mai mici venituri bugetare ca pondere în PIB din Uniunea Europeană și a intrat în criză cu un deficit bugetar record. În aceste condiții, este imposibil de crezut că România poate implementa măsuri de redresare de anvergura Germaniei.

Trebuie menționat, de exemplu, că Germania a adoptat, temporar, o măsură de încurajare a consumului. Este vorba despre scăderea TVA de la 19% la 16% începând cu 1 iulie, timp de șase luni. Este o decizie-școală, pentru că este o așa-numită măsură anti-ciclică. Ceea ce înseamnă că în perioadă de creștere economică mărești taxele și respecți rigoarea bugetară, iar când vine momentul scăderii economice ai rezerve să reduci taxele sau impozitele.

Germania, cu excedentul său bugetar, a funcționat după aceste coordonate. În contrast, România a folosit creșterea economică pentru creșterea cheltuielilor sociale și salariale, care au un caracter permanent și care erodează baza financiară de investiții publice și nivelul deficitului bugetar. Se poate spune că politicile pro-ciclice din ultimii ani au subminat forța bugetară a unei politici anti-ciclice de care România ar fi avut acum atât de multă nevoie.

Pachetul de măsuri de sprijin pentru economia românească a avut o problemă și din punctul de vedere al implementării. Un exemplu ar putea fi programul IMM Invest, dar să nu uităm că pentru acest „balet” este nevoie de trei actori: statul, care a acordat garanția pentru credite, companiile care își doresc împrumuturile și băncile care trebuie să ofere banii.

O doua problemă pusă de S & P este creșterea pensiilor. Analiza agenției de rating arată că este de așteptat o creștere cu 10% a pensiilor, ceea ce ar putea să ne indice faptul că au avut loc consultări între guvern și instituția financiară.

Își va asuma guvernul că în loc de 40%, punctul de pensie va crește cu numai 10%? Este posibil. În același timp, trebuie să fie limpede că decizia privind creșterea pensiilor nu este a agenției de rating, ci a Executivului.

Hotărârea Standard & Poors pare să fie una temporară. În sensul că a fost acordată guvernului o perioadă de grație în care trebuie să echilibreze sau măcar să nu deterioreze și mai mult finanțele publice. Din raportul Standard & Poors se subînțelege că. în funcție de deciziile luate de Executiv, agenția de rating va păstra, crește sau retrograda ratingul de țară. De asemenea, este foarte posibil ca o decizie a unei instituții de rating să fie urmată și de celelalte agenții.

În fine, un al treilea subiect este legat de consolidarea fiscală, adică de reducerea deficitului bugetar. Toată lumea pare convinsă că până la alegerile generale nu se va întâmpla nimic în acest sens. Probabil, că în funcție de presiunile instituțiilor financiare și de angajamentele față de Uniunea Europeană, după alegeri vom asista la un proces de consolidare fiscală. Mai mult sau mai puțin dureros.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Ce ne transmite Standard & Poors. Ce va face guvernul?