Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România nu mai îndeplinește niciunul dintre criteriile de aderare la Zona Euro

 Aceasta este concluzia Raportului de convergență publicat de Comisia Europeană. Criteriile de convergență asigură faptul că un stat membru este pregătit să adopte moneda euro și că aderarea sa nu va cauza riscuri economice nici pentru țara respectivă și nici pentru zona euro în ansamblu.

E vorba de cinci mari criterii (legislație plus patru conditionalitati tehnice) cerute de Uniunea Europeană pentru aderarea la zona euro și adoptarea monedei unice.  Guvernările PSD au îndepărtat România de țintele stabilite de UE pentru aderarea la moneda euro prin măsurile fiscale luate, în special începând cu 2017, cand a fost afectată sustenabilitatea finanțelor publice, cu efect asupra stabilității prețurilor.

Stabilitatea prețurilor este primul criteriu pe care un stat trebuie sa-l îndeplinească pentru a adera la euro. Apoi, finanțele publice  trebuie sa fie solide și sustenabile. Deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB. Datoria publică nu poate fi mai mare de 60% din PIB.

Stabilitatea cursului este al treilea criteriu luat în calcul.

În fine, rata dobânzii pe termen lung nu ar trebui să fie mai mare de 2 puncte procentuale, peste rata celor 3 state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.  Candidații pentru aderarea la zone euro trebuie totodată să se asigure că legislația și normele lor naționale prevăd independența băncilor centrale. Raportul se referă la cele șapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro: Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia.