Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


10%, nu 40%

maini.jpg

Guvernul se apropie de momentul în care va anunța cum va aplica legea pensiilor. Deocamdată, se știe că o variantă luată în calcul este aplicarea unei creșteri cu 10% a valorii punctului de pensie.
Guvernul se apropie de momentul în care va anunța cum va aplica legea pensiilor. Deocamdată, se știe că o variantă luată în calcul este aplicarea unei creșteri cu 10% a valorii punctului de pensie.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Nu a trecut o zi, anul acesta, fără ca un ministru al guvernului Orban să nu fi fost întrebat dacă Executivul va respecta legea pensiilor, respectiv dacă punctul de pensie va crește cu 40%.

De fiecare dată, răspunsurile au fost relativ ambigue, în sensul că se spunea același refren: pensiile vor fi mărite, în funcție de situația economiei. Și respectiv, în funcție de evoluția bugetului. Un răspuns suficient de evaziv pentru a conține și posibilitatea ca nivelul de creștere a punctului de pensie să fie cel stabilit prin lege, dar și probabilitatea ca pensiile să crească mai puțin decât cu celebrul procentaj de 40%.

Este evidentă miza electorală a creșterii pensiilor. În același timp, toate rapoartele asupra economiei românești arată că o creștere cu 40% a punctului de pensie ar destabiliza și mai mult finanțele publice. Analizele realizate de instituții independente, de la Comisia Europeană, la Fondul Monetar Internațional, de la Banca Mondială, la agențiile de rating, atrag atenția de câte ori au ocazia asupra riscului pe care îl reprezintă creșterea pensiilor pentru sustenabilitatea economiei românești.

În urmă cu câteva zile, ministrul finanțelor a făcut, în sfârșit, o declarație din care a reieșit că unul dintre scenarii este că guvernul va crește punctul de pensie cu 10%. A doua variantă nu a fost precizată de Florin Cîțu. A fost un pas înainte. De la „vom analiza” s-a avansat la o posibilă soluție de „plus 10%”.

Faptul că ministrul finanțelor a vorbit despre această soluție, aproape curajoasă, a fost o mișcare logică. De ce? Pentru că, pe de o parte, a adus un prim răspuns la întrebarea pe care o au toți pensionarii, și, pe de altă parte, pregătește populația pentru o majorare a pensiilor cu un nivel mai mic decât 40%. Ceea ce nu este puțin lucru.

Numai că după declarația ministrului finanțelor, a apărut și doamna Violeta Alexandru, ministrul muncii. Iar declarația doamnei Alexandru aduce din nou un pic de ambiguitate, tocmai într-un moment în care lucrurile începeau să se clarifice.

Cum se spune, Violeta Alexandru a ratat șansa să tacă. Dar, este absolut neproductiv ca după ce ministrul finanțelor afirmă că o variantă posibilă de creștere a pensiilor este cu 10%, să spună ministrul muncii că este convinsă că „se pot găsi soluții pentru chiar mai mult decât atât”. Confuzia, din jurul acestui subiect, nu face bine nimănui.

Mai mult, ministrul muncii știe cu siguranță că în primele patru luni ale acestui an a fost nevoie pentru plata pensiilor de transferuri de la buget în valoare de aproximativ 5 miliarde lei. Deci, deficitul bugetului de pensii va ajunge anul acesta la aproximativ 15 miliarde lei, chiar și fără creșterea pensiilor cu 10%. Este clar că o mărire a valorii punctului de pensie va însemna și o creștere a deficitului fondului de pensii.

În tot acest timp, partidele PSD și ALDE au aruncat deja pe piața publică ideea că o diminuare a procentajului de creștere a pensiilor înseamnă aplicarea unei măsuri de austeritate.

Este o jonglerie politică. Pe de o parte, pentru că se evocă austeritatea, un cuvânt care sună rău în mintea pensionarilor, măcar pentru faptul că aduce aminte de tăierea de salarii de după criza din anii 2008-2009. Pe de altă parte, nu poate fi vorba despre austeritate, pentru că nu se pune problema tăierii vreunei pensii.

În realitate, situația nu trebuie scoasă din context. Adică, o creștere este o creștere, chiar și cu 10%.

În concluzie, tema pensiilor are nevoie de o abordare consecventă la nivelul guvernului. Și, de asemenea, de o abordare sustenabilă pentru economie. Din acest punct de vedere, 10% este mult mai logic decât 40%.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.