Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât de multe facilități sunt prea multe pentru hoteluri, restaurante și cafenele

restaurant.jpg

HORECA, hoteluri, restaurante și cafenele, primește noi facilități: scutirea de la plata impozitului pe nouă luni.
HORECA, hoteluri, restaurante și cafenele, primește noi facilități: scutirea de la plata impozitului pe nouă luni.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Recent, un coleg de la un post de televiziune m-a întrebat: de ce vorbim atât de mult, în această criză, despre hoteluri și restaurante? Am fost un pic surprins de întrebare, iar răspunsul a venit spontan. Am spus că domeniile au fost printre cele mai afectate, restaurantele și cafenelele fiind închise, din rațiuni sanitare, prin lege. Apoi, este foarte posibil ca domeniile să fie sensibile în mass-media, pentru că fac parte din viața socială. Tuturor ne plac vacanțele și ieșirile cu familia și cu prietenii într-un restaurant. Sunt poate doar câteva motive pentru care s-a vorbit atât de mult despre industria ospitalității.

Ieri, guvernul a decis ca sectorul HORECA (hoteluri, restaurante și cafenele) să fie scutit de la plata impozitului specific pe o perioadă de 90 de zile. Este o măsură justificată de situația complicată în care se află acum industria ospitalității. Hotelurile sunt deschise, dar își așteaptă turiștii și managerii trebuie să respecte reguli sanitare care vor duce, însă, la o scădere a cifrei de afaceri. În ceea ce privește restaurantele, au fost redeschise numai terasele.

Impactul pe care HORECA îl are asupra lanțului economic pe orizontală nu este de neglijat. Industria alimentară are vânzări importante către HORECA. La fel se întâmplă și cu producătorii de vin sau de bere. De exemplu, în Italia, producător important de vin la nivel european, livrările au scăzut serios în perioada pandemiei. Companiile italiene au fost nevoite să vândă vinul către fabrici producătoare de biocid la prețuri mult mai mici. Peste tot în Europa, închiderea restaurantelor și cafenelelor a dus la scăderea vânzărilor din industria alimentară, din industria cafelei și a dulciurilor sau din domeniul producției de băuturi alcoolice și nealcoolice.

Apoi, HORECA este, fără îndoială, un angajator important la nivelul economiei. Cu specificul pe care industria ospitalității îl are. Adică, salarii mici (la fel se întâmplă în toate statele), muncă sezonieră, iar o parte din venituri scapă de impozitare. În același timp, sectorul s-a confruntat, în ultimii ani, cu un deficit de forță de muncă. Patronii din industria ospitalității s-au plâns totdeauna că instruiesc angajații care, după o perioadă, pleacă să lucreze în afara țării.

Toate acestea sunt atuuri evidente ale industriei HORECA. Dar, situația complicată de astăzi nu trebuie să facă uitate facilitățile pe care le-a primit acest sector, în ultimii ani.

Este vorba despre aplicarea unei cote reduse de TVA de 5%. În anul 2018, reprezentanții guvernului afirmau că România are cea mai scăzută cotă de TVA din Uniunea Europeană aplicată în turism.

TVA-ul scăzut s-a adăugat unui impozit specific, introdus la începutul anului 2017. Impozitul, aplicat special industriei HORECA, a avut intenții bune și anume de a elimina zona „subterană”. Rezultatele sunt incerte. Nu știm dacă economia „neagră” din domeniu a dispărut, dar este clar că în felul acesta marile companii au reușit să plătească în contul impozitului specific suficient de puțin.

Din acest punct de vedere, câteva cifre sunt surprinzătoare. De exemplu, guvernul a calculat că scutirea pentru 90 de zile a plății impozitului specific va duce la un gol bugetar de 50 de milioane de lei. Ceea ce înseamnă că, anual, impozitul specific aduce la buget aproximativ 200 milioane lei. Recent, un reprezentant al industriei, Daniel Mischie, afirma că, în total, piața restaurantelor din România este de 15 miliarde de lei. Ceea ce ar însemna că, dacă toate restaurantele sunt microîntreprinderi (practic, imposibil), la o impozitare de 1% a veniturilor, doar din aceste activități (fără hoteluri) încasările bugetare ar fi de 150 de milioane de lei. Desigur, calculul este pur estimativ, dar este clar că aplicarea impozitului specific a avantajat companiile din HORECA.

Să mai adăugăm tichetele de vacanță pentru care anul trecut s-au plătit de la buget 1,5 miliarde lei, aproximativ 360 de milioane de euro, care nu înseamnă nimic altceva decât oferirea unui business sigur, de amploare, industriei HORECA.

Să fie clar. Este justificat ca HORECA să ceară și să primească acum facilități fiscale sau pentru angajați. Dar eforturile bugetului și ale societății trebuie, la un moment dat, să primească un răspuns din partea industriei: mai puțină evaziune și mai multe taxe și impozite plătite la stat.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Cât de multe facilități sunt prea multe pentru hoteluri, restaurante și cafenele