
Economie
Prețuri mai mici la gaze, din iulie? “Oamenii nu înțeleg ofertele și nu știu ce să facă”
În piață sunt peste 30 de jucători, dar două companii mari dețin o cotă de 90%. Situația în care, a avertizat ministrul Popescu, dacă prețurile nu scad, guvernul va recurge la legislația anticoncurențială pentru a interveni.
Marea provocare este gradul mic de informare al populației. Autoritățile și presa de serviciu public ar trebui să se implice mai mult, pentru ca oamenii să știe cum să compare ofertele. O spune fostul ministru delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. La RFI, Răzvan Nicolescu atrage atenția și asupra tentației mediului politic de a se amesteca în treburile ANRE – unde ispita crește odată cu veniturile tot mai mari cumulate în domeniu:
Răzvan Nicolescu: Din fericire, în perioada de vară populația consumă foarte puțin gaz. Gazul se consumă mai mult în perioada de iară, când e nevoie să încălzim locuința, vara mai puțin, doar pentru apă caldă și pentru gătit. Este de văzut ce se va întâmpla. E greu să anticipezi cum vor fi ofertele până la sfârșitul perioadei. Eu am văzut pe piață că sunt și unele oferte bune. Altele sunt al prețurile din acest moment. Este un trend de scădere a prețului producției gazelor naturale. Probabil că cei care mențin prețurile au niște gaze neconsumate, stocate din iarna trecută, la prețuri mai ridicate. Sunt cazuri și cazuri, situații și situații. Important este ca consumatorii să compare mai multe oferte și să ia cea mai bună decizie pentru ei.
Reporter: Cât de greu este pentru consumatorul român să aleagă și să compare ținând cont de gradul lui educație în domeniu și de faptul că nu suntem obișnuiți cu liberalizarea și concurența?
R.N: Este foarte greu. Oamenilor le lipsesc multe cunoștințe de specialitate în a înțelege și a compara anumite oferte. De preț nu răspunde nici ministrul, nici ministerul economiei. În România avem o autoritate independentă, în subordinea Parlamentului, care monitorizează și asigură funcționarea corectă a piețelor de energie electrică și gaz natural. Se numește Autoritatea Națională de Reglementare în Energie. Noi toți ar fi trebuit să fim mai activi în a explica, fiecare dintre noi, oamenilor, ce să facă și ce să nu facă.
Rep: Din păcate, nu suntem.
R.N: Televiziunea publică, radioul public ar fi trebuit să fie mai implicate în acest proces. Aveți perfectă dreptate. Oamenii nu știu ce să facă.
Rep: Liberalizarea ar putea să aducă mai mulți jucători în piață?
R.N: Sunt destul de mulți jucători. S-ar putea să mai apară și alții. Mă refer la companiile care furnizează gaz natural și care sunt câteva zeci. Unii fac oferte mai bune. Alții fac oferte mai prudente și mai conservatoare. Probabil că vor mai apărea și alți jucători noi în perioada următoare. Însă, vă repet. Cel mai important lucru pentru reușita demersului de liberalizare a pieței este informarea oamenilor.
Rep: Consiliul Concurenței trebuie să fie vigilent, în evaluarea dumneavoastră, în perioada aceasta?
R.N: Consiliul Concurenței trebuie să fie vigilent și să colaboreze cu ANRE, autoritatea de concurență în ceea ce privește piețele de energie electrică. Mi-aș fi dorit să există una singură, așa cum există în Spania sau Olanda. Mi-aș dori ca ele să fuzioneze la un moment dat. Dar vom vedea.
Rep: Nu sunteți mulțumit de ANRE, se simte asta. În opinia dumneavoastră, de ce nu reușește ANRE să fie ce ar trebui să fie?
R.N: Este un paradox. Acolo veniturile au crescut atât de mult, încât este un loc foarte atrăgător pentru cei care sunt foarte aproape de partidele politice. În loc să atragă mai multă competență, mai mult profesionalism, a atras atenția celor din partide, care au început să considere instituția, nu ca una indepenedentă, ci ca una în care independența înseamnă o reprezentare din toate partidele, mai degrabă decât înseamnă profesionalism și echidistanță. Sper ca lucrurile să se schimbe. Sper ca acolo, alături de un număr de oameni profesioniști, care încă există în autoritate, să se întărească rândurile și calitatea reglementării să fie la standardele pe care ni le dorim.
Rep: Pentru că ați adus în discuție factorul politic. Cum vi s-a părut decizia de a bloca listarea pe bursă a unor pachete de acțiuni la companiile energetice mari deținute de stat?
R.N: A fost o decizie greșită. Nu era vorba de privatizare. Era vorba de vânzarea unor pachete minoritare care ar fi ajutat piața de capital din România să intre într-o cu totul altă ligă. Ar fi ajutat toate celelalte companii de stat și private să își crească valoarea. Ar fi ajutat aceste companii care ar fi urmat să se listeze să fie mai transparente, să aibă un acționariat multiplu care să urmărească ca lucrurile să se întâmple în regulă din toate punctele de vedere, din cel al performanței financiare, dar și pe partea de etică, de integritate. Mi se pare o decizie profund greșită. Probabil că nu au înțeles despre ce este vorba. Este un lucru care cu siguranță nu ajută sectorul energetic românesc, ci, mai degrabă, îi crează o problemă pentru că orice companie listată este obligată să respecte un anumit standard de transparență și integritate.