Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În căutarea pensiilor speciale

pensii.jpg

Incepe recalcularea pensiilor! În cel mult 18 luni vor fi evaluate toate cele 5 milione de dosare de pensie din România, în baza unei noi legi
Incepe recalcularea pensiilor! În cel mult 18 luni vor fi evaluate toate cele 5 milione de dosare de pensie din România, în baza unei noi legi
Sursa imaginii: 
Pixabay (Ilustrație)

Informațiile despre pensiile speciale, sau de serviciu, cum se numesc oficial, sunt extrem de discrete. Este o adevărată aventură să găsești aceste date. Un astfel de demers pleacă de la site-urile oficiale.

Pe site-ul Ministerului de Interne se poate găsi un comunicat cu titlul „Informații privind revizuirea pensiilor polițiștilor”. Fără a fi datat, anunțul are câteva mesaje clare. Se spune că „beneficiarii dreptului de pensie aflați în plată cărora la recalculare nu le-au fost valorificate prima de concediu de odihnă, premiul anual și sporul de fidelitate acordate după data trecerii în rezervă pentru perioada de activitate, vor avea o revizuire a pensiilor”.

Cu alte cuvinte, unii dintre beneficiarii pensiei de serviciu nu aveau incluse unele prime și sporuri. Ceea ce este relevant pentru pensiile speciale.

Tot pe site-ul Casei de pensii sectoriale a Ministerului de Interne, găsim și legea privind pensiile militare de stat, din anul 2015. Din lege aflăm cum se calculează pensia, respectiv 80% din baza de calcul, iar baza de calcul include veniturile brute realizate în șase luni consecutive din ultimii cinci ani de activitate plus un spor de 15%. Iată cum pensia de serviciu ajunge să fie egală cu salariul de dinainte de retragerea la pensie.

Pe site-ul Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naționale găsim un comunicat în care se arată că anul acesta pensiile militarilor au fost indexate cu rata inflației, respectiv cu 4,6%. La fel s-a întâmplat și cu pensiile polițiștilor. Este important, pentru că s-a spus că pensiile bazate pe contributivitate nu au fost crescute în funcție de rata inflației.

Cam acestea sunt informațiile oficiale. Ele pot fi completate de cele publice, din mass-media. În urmă cu câțiva ani, de exemplu, cotidianul „Ziarul financiar” arăta că, în cadrul unui proces de recalculare a pensiilor de serviciu, unii pensionari, în vârstă de 43 de ani, au ajuns să aibă o vechime de 45 ani. Cum s-a putut întâmpla acest lucru? Simplu, prin calcularea unor coeficienți pentru așa-zise condiții speciale de muncă.

Publicația electronică economica.net a prezentat, în ultimii ani, o serie de informații solicitate de la insituțiile de profil. Așadar, cât de mari sunt fondurile bugetare din care sunt plătite pensiile speciale? Opt miliarde de lei pe an. Pensiile Ministerului Apărării Naționale erau, în anul 2018, în total, de aproximativ 3 miliarde lei, iar pensia medie era de 3.851 lei pentru aproximativ 64.000 de pensionari.

Pensiile de serviciu din Ministerul de Interne au alocări bugetare de 3,6 miliarde lei, pentru 65.000 de persoane cu o pensie medie de 4.700 lei.

În ceea ce privește magistrații, informațiile sunt destul de sărace. Din surse publice aflăm, însă, că în urmă cu patru ani erau 3.200 de pensionari magistrați cu o pensie medie de 9.400 lei.

La atâtea cifre să mai adăugăm încă una: pensia medie bazată pe contributivitate era, în primul trimestru al anului, de numai 1.423 lei.

Categoriile de pensii de serviciu au un statut special și în ceea ce privește vechimea în muncă în domeniu. Condițiile diferă: 14 ani pentru auditorii Curții de Conturi, 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe și 20 de ani pentru personalul navigant. Sunt cifre mai mici decât vechimea impusă în cazul pensionarilor care contribuie la buget.

Mai trebuie spus că pensiile speciale sunt plătite într-o proporție covârșitoare de la buget, zona de contributivitate în acest caz fiind redusă.

În total, sunt aproximativ 150.000 de beneficiari ai pensiilor speciale. Există legi speciale privind pensiile pentru: auditori ai Curții de Conturi, judecători, procurori, grefieri, personal diplomatic și consular, personal civil aerian, funcționari parlamentari, parlamentari, primari și viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene, foști judecători la Curtea Constituțională, polițiști, militari și lucrători în serviciile speciale.

La final, o problemă de terminologie. Pensiile speciale sunt numite în legislație pensii de serviciu. De fiecare dată, beneficiarii găsesc explicații de tot felul. Dar, diferențele dintre pensii (cele de serviciu și cele obținute prin contribuții), modul diferit de calcul, condițiile de ieșire la pensie le fac speciale. Indiferent cum se numesc ele în lege, indiferent de experiența europeană sau istorică.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
În căutarea pensiilor speciale