Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce sunt dobânzile mai mari în România decât în multe economii europene

dobanzi.jpg

De ce sunt dobânzile mai mari în România decât în multe economii europene
De ce sunt dobânzile mai mari în România decât în multe economii europene
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Una din temele care apare foarte des în dezbaterea publică este formulată astfel: de ce dobânzile în România nu sunt la fel de mici precum cele din statele Europei Occidentale. Ideea este vehiculată atât de reprezentanți ai mediului de afaceri, cât și de politicieni.

Este simplu de înțeles care sunt motivele pentru care companiile și populația își doresc dobânzi cât mai mici la credite, pentru ca povara rambursării împrumutului să fie cât mai redusă.

Dar, ce spun bancherii despre nivelul dobânzilor? În primul rând, rata inflației este mai mare în România decât în toate statele din zona euro. Concret, inflația era în România, în luna mai, de 1,8%, în timp ce la nivelul zonei euro rata inflației era de 0,1%. Cert este că băncile comerciale trebuie să țină cont atunci când acordă un credit de evoluția inflației. Că dobânzile la depozite sunt rupte de cifra inflației, este o cu totul altă poveste.

În al doilea rând, dobânzile băncilor comerciale sunt în legătură cu dobânda de referință a băncii centrale. În România, Banca Națională a stabilit dobânda de politică monetară la 1,75%, în timp ce Banca Centrală Europeană, care „păstorește” sistemul bancar din statele care fac parte din zona euro, are dobânzi zero și negative. Explicațiile sunt mai complexe, dar, în esență, este vorba, pe de o parte, de faptul că moneda euro se află în circuitul financiar global, și, pe de altă parte, pentru că politicile băncilor centrale au fost de susținere cu orice mijloace a creșterii economice.

Situația din România a fost diferită de cea din zona euro, în sensul că, pe plan local, creșterea economică a fost capacitată de creșterea salariilor, de deficitele mari și de consum. În timp ce în zona euro, banca centrală a apelat la mijloace speciale, precum dobânzi negative și programe de achiziții de obligațiuni.

În al treilea rând, reprezentanții băncilor comerciale din România au câteva explicații pentru situația dobânzilor. Este vorba despre o cascadă de legi care descurajează creditarea fiind, în schimb, în favoarea debitorilor. Inclusiv, aplicarea legii insolvenței este o problemă pentru bănci. În același timp, nivelul de intermediere financiară, adică procentajul de credite din produsul intern brut, este de numai 26% din PIB. Unul dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă, direct spus, că băncile nu fac mare business în România.

De exemplu, doar una din cinci întreprinderi mici și mijlocii este bancabilă, adică se poate califica pentru a obține un împrumut. Multe companii au capital social foarte mic, 200 de lei, și o jumătate dintre firme au capitaluri negative, adică au datorii mai mari decât capitalul propriu. Această situație a companiilor crește riscul băncilor și implicit dobânda la credite.

În al patrulea rând, este vorba despre lichiditatea pieței bancare, adică banii pe are îi au băncile. Dintr-odată, băncile au rămas în pană de lichiditate, iar BNR a trecut la acțiuni de anvergură pentru a asigura lichiditate în sistemul bancar.

În fine, așa după cum se arată într-un comunicat recent al băncii centrale, notele agențiilor de rating, evaluările publice ale Comisiei Europene și ale Băncii Centrale Europene contribuie la o presiune ascendentă asupra dobânzilor la care se împrumută România pe piețele internaționale. În ultimă instanță, deficitele mari (bugetar, de balanță comercială sau de cont curent) sunt una din cauzele dobânzilor mai mari din România față de cele din Cehia, Ungaria sau Polonia.

În final, evoluția economiei și a sistemului financiar creează riscul de țară. Sunt cărămizi care așezate una peste alta duc pentru România la una dintre cele mai mari rate ale dobânzilor din Uniunea Europeană.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
De ce sunt dobânzile mai mari în România decât în multe economii europene