Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Riscă Europa să rămână fără petrol până în 2030?

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Cererea de petrol a lumii este probabil să se accelereze după criza de sănătate, iar țările europene ar putea suporta consecințe. După cum scrie Le Monde, cei mai mari furnizori ai UE, în special Rusia, Algeria sau Angola, vor înregistra scăderi ale producției în următorii ani.

Într-un raport făcut public marți, think tank-ul The Shift Project detaliază modul în care tulburările recente de pe piața petrolului ar putea pune probleme majore în aprovizionarea cu aur negru către Uniunea Europeană următorii zece ani.

Provocarea principală: mai mult de jumătate din țările care furnizează petrol Vechiului Continent își vor reduce oferta în anii următori.

Producția Rusiei și cea a tuturor țărilor din fosta URSS, care furnizează peste 40% din petrolul UE, pare să fi intrat într-un declin sistematic în 2019. Producția de petrol din Africa (de unde vin mai mult de 10% din livrări) pare să scadă cel puțin până în 2030.

Dar de ce Europa ar trebui să fie mai afectată de acest risc decât restul lumii?

Pentru că ea rămâne primul importator net de petrol, înaintea Chinei. Cele 27 de țări UE importă mai mult de 13 milioane de barili pe zi.

Pe de altă parte, cererea de petrol în Africa și Asia de Sud-Est va crește. "Prăjitura care se va împărți va fi mai mică, dar alte țări, precum China, desfășoară o geostrategie petrolieră reală pentru a-și asigura aprovizionarea", observă analiștii.

Consumul de petrol a scăzut ușor în Europa, din 2010, datorită progreselor în eficiența energetică și a politicilor de mediu, dar această curbă nu este suficientă, subliniază Le Monde.