Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul de Finanțe: Omenirea trece prin criza secolului. Noi vom reuși să creștem pensiile

Ministrul de Finanțe Florin Cîțu transmite din nou că vor crește pensiile, fără a avansa însă vreun procent. Veniturile pensionarilor ar trebui să crească din septembrie cu 40%, după cum stabilise guvernarea PSD.  Acum, în plină pandemie, majorarea devine o bombă cu ceas, după cum au avertizat analiștii economici, iar cea mai optimistă creștere s-ar putea situa undeva la 15%, după cum a afitmat premierul. Ministrul de Finanțe Cîțu susține că resursele trebuie concentrate în primul rând pe investiții, pentru că economia se confruntă cu cea mai mare criză economică a secolului, mai gravă decât cea din 1929.

„(...)  am reușit să evităm un dezastru pentru economie, dar eu văd lucrurile puțin diferit. Aș vrea să nu discutăm doar despre pensii, ci și despre investiții. Acum, în primele cinci luni ale anului, au fost cheltuite 13,1 miliarde de lei pentru investiții, ceea ce reprezintă cea mai mare sumă alocată pentru investiții din ultimii zece ani. Asta în timp de criză. Așa am reușt să avem o economie funcțională în această criză. (...) În primul rând că n-a mai existat o criză dublă: în sănătate și economică. E mai rău decât în criza economică din 1929. Nu s-au oprit niciodată economiile așa cum s-au oprit acum. (...)  Dacă noi nu alocăm anul acesta pentru investiții și mergem pe ce vrea stânga, pe ce vor populiștii, vă garantez vă vom avea mari probleme anii viitori”, a transmis ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, la postul de televiziune B1.

Florin Cîțu a crticat dur guvernarea PSD, dar a promis că liberalii vor crește totuși pensiile: 

 

Ideea este simplă. PSD, în fiecare zi când noi venim cu măsuri pentru a ajuta economia, vorbim și de Legea pensiilor, de alocații, ne atacă. În același timp, anul trecut, PSD avea imaginea reală a economiei. De la începutul anului erau documente în Ministerul Finanțelor Publice care atestau că deficitul mergea spre 4%. Deci anul trecut se știa deja. Agenția de rating Standard & Poor's a încercat încă de anul trecut să reducă ratingul României, odată cu apariția Ordonanței 114. Sunt foarte multe documente prin care PSD promitea reduceri de cheltuieli și așa mai departe, doar pentru a fi păsuită acea reducere de rating.

(...) Noi vom crește pensiile anul ăsta, vom face un efort. În aceste condiții, noi, totuși, vom reuși să creștem pensiile. Anul trecut, toate căile de comunicare cu Comisa Europeană, cu instituțiile internaționale erau întrerupte, nu vorbea nimeni cu acei oameni. Noi acum vorbim aceeași limbă. Trebuie să fim onești cu noi. Trecem prin cea mai dificilă perioadă pentru economie în ultima sută de ani."

 

Premierul Ludovic Orban ar putea prezenta miercuri planul  relansare economică, promis încă de la începutul acesti luni, după cum susțin surse guvernamentale, citate de hotnews.ro

Ar fi vorba așadar de un program de relansare pe termen lung, mai exact pe cinci ani. Premierul Orban a transmis deja că vor fi mobilizate toate resursele financiare pentru marile obiective de infrastructură de transport, energetică, de infrastructură în domeniul sănătăţii, educaţiei, în domeniul comunicaţiilor şi în domeniul agriculturii.