Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Și parlamentarii au idei trăznite. Vor să oblige firmele private să angajeze pensionari

business.jpg

Un ciudat proiect de lege calcă în picioare orice principiu al economiei libere. Conform proiectului, firmele cu capital privat sunt obligate să angajeze pensionari.
Un ciudat proiect de lege calcă în picioare orice principiu al economiei libere. Conform proiectului, firmele cu capital privat sunt obligate să angajeze pensionari.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Una din cele mai mari aberații parlamentare din ultimii 30 de ani s-a întâmplat săptămâna trecută. În ultimele trei decenii, mediul privat a cunoscut un șir lung de abuzuri și de situații imposibile. A fost, de exemplu, impozitul minim legiferat de fostul ministru de finanțe, Gheorghe Pogea, care a făcut ca zeci de mii de firme să își oprească activitatea.

Sunt apoi proverbialele modificări fiscale care se publicau în Monitorul Oficial exact în zilele dintre Crăciun și Revelion. Contabilii firmelor mici, mijlocii și mari așteptau cu un fel de resemnare să vadă ce se mai schimbă în fiscalitate în vacanța de iarnă.

Să adăugăm modificarea legilor peste noapte, faptul că niciun guvern nu a respectat paragraful legal, este adevărat, opțional, care spune că legislația fiscală trebuie aplicată la șase luni după adoptare, nenumăratele obligații de raportare, labirintul birocratic al autorizațiilor, formularele de TVA care plecau de la prezumția că un proprietar de companie este un infractor, toate acestea și multe altele au fost încercările prin care au trecut firmele românești în ultimele decenii.

Dar, ce s-a întâmplat săptămâna trecută în Parlament le întrece pe toate. Un grup de parlamentari format din Grațiela Gavrilescu, Andrei Gerea, Teodor Meleșcanu (foști miniștri în cabinetul PSD-ALDE) și un deputat PSD au inițiat un proiect de lege care obligă firmele private să angajeze pensionari pe post de consilieri. Nu este o glumă. În expunerea de motive, „creativii” legiuitori justifică această absurdă inițiativă care sfidează, de-a dreptul, economia liberă prin faptul că pensionarii nu au venituri prea mari, au experiență profesională și, ca atare, trebuie angajați.

Proiectul de lege este atât de „serios” încât impune companiilor un număr de pensionari care trebuie angajați pe post de consilieri, în funcție de cifra de afaceri și de numărul de salariați. Ba chiar, se arată în proiectul de lege, firmele care nu vor angaja pensionarii vor plăti, obligatoriu, contribuțiile sociale aferente.

Este adevărat că sunt tineri pensionari speciali pe care îi găsim salariați în diverse sectoare, de la firme de pază, până la industrie, dar angajarea lor s-a făcut pe baze de competențe și de necesitate a sectorului privat. Nu prin impunerea legii.

Inițiativa parlamentară este atât de aberantă, încât ne putem aștepta ca foarte curând să apară și altele. Care, de exemplu, să oblige firmele cu capital privat să angajeze un parlamentar sau o lege care să oblige companiile să sponsorizeze partidele cu câteva procente din cifra de afaceri. Ar putea urma proiecte de lege care să impună firmelor private să angajeze prietenii și rudele parlamentarilor români sau, în ultimă instanță, să oblige companiile să obțină o anumită rată a profitului. În felul acesta, economia de piață, performanțele companiilor private și angajații lor vor fi stabilite prin lege.

Privind lucrurile cu toată responsabilitatea este evident că un astfel de proiect nu are nicio șansă să devină lege și să se aplice. Numai că exemplul este relevant. Arată cum gândesc unii parlamentari economia de piață. Ca pe o anexă a propriilor interese. Argumentul suprem al acestui proiect de lege adus de inițiatori este că nu există niciun impact bugetar. Adică, bugetul nu cheltuiește nimic. Este adevărat. Toate costurile, în cazul în care aberația ar ajunge lege, ar fi suportate de sectorul privat. Pentru Meleșcanu, Gavrilescu și Gerea, firmele private nu sunt bune decât să le plătească indemnizațiile de parlamentar, să le angajeze rudele, prietenii și, eventual, pensionarii și să alimenteze bugetul statului. Curat capitalism!

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

Și parlamentarii au idei trăznite. Vor să oblige firmele private să angajeze pensionari