Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avertisment:"Încă nu percepem adevărata dimensiune a crizei pe care o traversăm. Vom începe să asistăm la falimente"

domino-665547_1920_1.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Creditarea încetinește de la săptămână la săptămână, iar perspectivele nu sunt deloc bune. Pandemia îngheață practic economia: firmele sunt precaute și nu se aventurează să facă investiții, iar populația se ferește de împrumuturi. Pe acest fundal, efectele negative asupra economiei se vor produce cu efect de domino, avertizează la RFI analistul Aurelian Dochia, reprezentant al mediului bancar. 

"Cred că încă nu percepem adevărata dimensiune a crizei pe care o traversăm. (...) Suntem într-o situație în care se aplică principiul dominoului. Adică lucrurile care au constituit  primul val al crizei, pandemia, începe să-și facă efectele tot mai simțite în economie. Pentru că economia este legată. Toate lucrurile depinde unele de altele. În lanțul de aprovizionare se transmite această boală din sector. Cel mai mult mă îngrijorează că toate lucrurile astea la un moment dat vor lovi sistemul financiar și vom începe să asităm la o tensiune cu credite în întârziere și falimente."

Cum poate fi impulsionată creditarea? Ce înseamnă și ce efecte va produce creșterea pensiilor în economie? Răspunde, pe larg, Aurelian Dochia: