Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cât seamănă epidemia de gripă spaniolă cu pandemia de coronavirus. Plus, o analiză a sectoarelor afectate de criză

coronavirus-masca-manusi-echipament-protectie-pixa.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Tema specială pe care o propune, în această lună, Banca Națională în raportul de stabilitate financiară este intitulată „Epidemii din ultimii 150 de ani și implicațiile asupra economiei”. Subiectul este de mare actualitate și vizează o abordare istorică.

Respectiv, analiza pleacă de la pandemia de gripă spaniolă, din anii 1918-1919, și ajunge să facă o serie de comparații cu situația actuală. Lecțiile trecutului pot fi importante. Astfel, în anul 1918, industria prelucrătoare avea o pondere importantă în economia europeană, 25% din angajații din Franța lucrau în acest sector, iar în Germania, procentajul era chiar mai ridicat, de 29%. Pandemia de gripă spaniolă a afectat puternic industria, respectiv forța de muncă. Pe de altă parte, economia globală se afla în plin război, ceea ce a dus la o rupere a legăturilor economice și financiare. Păstrând proporțiile, și în actuala pandemie lanțurile de aprovizionare au fost fracturate.

Gripa spaniolă a dus la o scădere a economiei globale între 3,1% și 4,8%, iar efectele economice au fost pe termen lung, în unele state resimțindu-se până în anul 1923. Țările dezvoltate au fost mai afectate de pandemie, forța de muncă s-a redus, pentru că gripa spaniolă a avut o rată ridicată a îmbolnăvirii și a mortalității în rândul tinerilor. Ceea ce nu a fost cazul în pandemia de coronavirus.

Totodată, în ceea ce privește sistemul bancar, a avut loc o diminuare a cererii de credite, din cauza scăderii economice, dar și pentru că băncile au fost mai reticente în a oferi împrumuturi.

Concluzia legată de impactul gripei spaniole asupra economiei mondiale este că statele care au luat mai repede măsuri de limitare a răspândirii bolii au înregistrat ritmuri mai mari de creștere în următorii ani. Cu alte cuvinte, introducerea și respectarea unor reguli sanitare stricte, chiar dacă sunt costisitoare pe termen scurt, ele sunt benefice pe termen mediu și lung. Fapt care începe să fie trecut cu vederea de către o parte a politicienilor și o parte a populației în cazul actualei crize sanitare.

Raportul BNR arată însă câteva date interesante în contextul actualei pandemii. Adică, analizează domeniile cele mai afectate de criză prin prisma rentabilității, a îndatorării și a contribuției la creșterea economică.

Un capitol aparte este dat de industria ospitalității care face, în acest moment, obiectul unor dezbateri intense. Așadar, conform analizei băncii centrale, agențiile de turism reprezintă 0,5% din numărul companiilor nefinanciare din România, au 10.000 de angajați, ceea ce înseamnă 0,25% din total și generează o valoare adăugată de 0,6% din totalul pe economie. În ceea ce privește sănătatea financiară, agențiile de turism au o rată ridicată a profitului, dar și un grad înalt de îndatorare. Companiile din acest domeniu au un grad de lichiditate bun și o autonomie financiară relativ ridicată putând să își acopere costurile pe o perioadă de 200 de zile.

Care sunt cifrele pentru industria hotelurilor și restaurantelor? Acest sector are 5% din numărul firmelor înregistrate în România, un aport la valoarea adăugată brută de 2% și un număr de 172.000 de angajați, adică 4% din total. În ceea ce privește indicatorii de sănătate financiară, există o diferență între hoteluri și restaurante.

Hotelurile au un grad de profitabilitate satisfăcător și un grad de îndatorare relativ scăzut și își pot acoperi cheltuielile pe o perioadă de 225 de zile. Restaurantele au o rată ridicată a profitului, dar un grad de îndatorare mare și multe companii cu capitaluri negative, adică datoriile sunt mai mari decât activele.

În concluzie, măsurile de siguranță sanitară sunt utile pe termen mediu, iar sectoarele atinse de criză se află într-o situație financiară bună. Cel puțin, deocamdată.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Cât seamănă epidemia de gripă spaniolă cu pandemia de coronavirus. Plus, o analiză a sectoarelor afectate de criză