Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Sectorul construcțiilor a fost "vedeta" economiei britanice în iunie

constructii.jpg

Construcții în Marea Britanie
Sectorul construcțiilor a fost în puternică revenire în iunie
Sursa imaginii: 
Sky News

Sectorul construcțiilor din Marea Britanie a înregistrat o "revenire puternică” a activității, pe măsură ce economia Marii Britanii iese din căderea cauzată de pandemia Coronavirus. Firmele de construcții au raportat în iunie cea mai mare creștere din ultimii doi ani.

Cifra principală a indicelui managerilor de achiziții (PMI) pentru sector a crescut la 55,3 în iunie, de la 28,9 în mai. Cifrele de peste 50 sugerează că majoritatea firmelor sunt în creștere și sub 50 arată o scădere a indicelui, pe baza unui sondaj realizat de IHS Markit și de Chartered Institute of Procurement & Supply (CIPS).

"Constructorii au fost vedetele economiei britanice în iunie, cu cea mai rapidă creștere a activității de cumpărare în aproape cinci ani, întrucât planurile de construcții s-au extins mult în urma relaxării măsurilor de carantină” a declarat Duncan Brock, directorul grupului CIPS, a declarat: 

Multe șantiere au rămas deschise pe durata pandemiei, dar multe altele au fost închise și comenzile, activitățile și lanțurile de aprovizionare au avut un impact semnificativ atunci când Marea Britanie a intrat în carantină. Acum două luni, sondajul a înregistrat cele mai slabe cifre din istoria indexului.

În prezent, majoritatea firmelor din sectorul construcțiilor de locuințe, comerciale și inginerie civilă raportează o activitate mai mare comparativ cu luna anterioară.

Construcția de locuințe a înregistrat cel mai mare salt în cinci ani, 46% dintre firme raportând sarcini de lucru mai mari și doar 27% au raportat o scădere.

"Nivelurile mai ridicate ale activității de afaceri au fost ]n mare majoritate legate de redeschiderea lanțului de aprovizionare pentru construcții din Marea Britanie în urma unor opriri și închideri de afaceri în primele etape ale Coronavirus”, se arată în ultimul raport PMI.

Numărul de locuri de muncă a scăzut însă la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, conform ultimelor date. "Nivelurile de ocupare au rămas sc[zute, cu raportări privind concedierile, personalul înlăturat și reticența de a stimula numărul de personal atunci când nivelurile noi de ordine au rămas atât de plate”, a adăugat Brock.

Sectorul construcțiilor ar putea un stimul fiscal miercuri când se așteaptă ca ministrul finațelor (cancelar), Rishi Sunak să anunțe mărirea pragului de la care cumpărătorii de locuințe plătesc taxă de timbru.

La ora actuală, taxa de tibru începe la valoarea de cumpărare de 125000 de lire, este de 2% pe primele 250000 de lire și crește la 5% pe următoarele 675000 lire.

Potrivit relatărilor, cancelarul ar urma să ridice pragul undeva între 300000 și 500000 de lire pe timp de șase luni, dar numai după introducerea noului buget în toamnă.