Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Blue Air, da, Tarom, ba

avion.jpg

Blue Air, da, Tarom, ba
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Compania aeriană Blue Air, aflată în dificultate financiară, a luat decizia de a se pune la adăpostul creditorilor. Mai exact, compania a decis să aplice regulile concordatului preventiv, o procedură prin care debitorii și creditorii se înțeleg asupra unui plan de redresare și de plată a datoriilor.

Sectorul de transport aerian a fost unul dintre cele mai lovite de pandemie. Toate companiile de profil din lume au suferit pierderi mari, pentru că o bună parte din avioane au rămas la sol, pentru că sectorul turistic a fost aproape blocat, iar multe firme au efectuat doar zboruri charter.

De altfel, în ultimele două decenii, serviciile de transport aerian au suferit o serie de șocuri. Începând cu anul 2001, sectorul aviatic era lovit de schimbările de reguli și de cele de comportament ale consumatorilor care au urmat atentatelor din Statele Unite ale Americii. A urmat mini-criza SARS și o creștere a prețului petrolului, un combustibil care influențează semnificativ costurile companiilor aeriene.

Managerii din domeniu au crezut că firmele au ajuns la cel mai jos nivel. Dar, s-au înșelat. Nici criza financiară din anii 2008-2009 nu a fost cel mai greu moment. Pandemia de coronavirus a fost cea mai dură lovitură pentru companiile aeriene, dat fiind că a existat o perioadă în care, pe întreaga planetă, au fost în stare de izolare 4,5 miliarde de persoane. Specialiștii au calculat că serviciile de transport aerian au pierdut 62 miliarde dolari.

Acesta este tabloul la nivel internațional. În România, compania low-cost Blue Air a cerut intrarea sub protecția creditorilor și stabilirea un plan de redresare care urmează a fi derulat în următoarele 18 luni.

Informațiile publice arată că Blue Air a acumulat datorii de 100 milioane euro. Nu se spune clar dacă aceste datorii au fost făcute în perioada pandemiei sau este vorba și despre datorii mai vechi. De asemenea, nu știm, în acest moment, cine sunt creditorii. Se poate doar bănui că sunt datorii acumulate către clienți, care nu au putut să își mai desfășoare călătoria pe care o plătiseră, pot fi datorii la agenții de turism, la furnizorii de combustibil sau de alte materii prime și materiale și probabil la aeroporturi.

De altfel, managementul companiei a declarat că, în ultimele luni, compania a trimis 70% din angajați în șomaj tehnic, iar activitatea s-a redus la cursele charter. Este o explicație pentru situația financiară complicată în care a ajuns Blue Air.

Dar, nu trebuie să uităm că firma privată, ca și Tarom, a primit un credit de salvare aprobat de Comisia Europeană, în valoare de 62 milioane euro.

De asemenea, este de remarcat trecutul destul de tumultuos al companiei, care a mai trecut printr-un faliment, care a avut ca acționar un controversat om de afaceri român și care, pentru o perioadă scurtă de timp, a avut în acționariat o companie germană.

Toate aceste mutări sunt firești în business, dar ele arată anumite frământări în materie de acționariat. Ceea ce nu a împiedicat compania să se consolideze pe piață devenind chiar mai mare decât Tarom. Iar „a propos” de Tarom, este interesant că Blue Air, firmă cu capital privat, s-a pus la adăpost față de creditori, în timp ce la Tarom, companie națională cu pierderi mari și datorii, nici nu se pune problema unei pre-insolvențe.

Companiile aeriene au probleme peste tot în lume. De exemplu, chiar ieri compania Air France a hotărât capitalizarea cu 230 milioane euro a filialei sale regionale HOP!, proces care va fi însoțit de un plan de restructurare ce va include și o reducere a efectivului de angajați și a flotei de avioane. Este clar că pentru companiile aeriene nu vor urma vremuri prea senine.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.