Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afaceri europene: România are 2 din cei 3 raportori pe planul UE de redresare economică de 560 mld euro

muresan_epp.jpg

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan
Sursa imaginii: 
Facebook / Siegfried Mureșan

Doi dintre cei trei raportori ai Parlamentului European (PE) în ceea ce privește bugetul de relansare economică a UE sunt români. Este vorba despre eurodeputații Siegfried Mureșan și Dragoș Pâslaru. Cei doi au fost repartizați să reprezinte poziția PE din partea grupurilor din care fac parte, respectiv Partidul Popular European (PPE) și grupul Renew Europe. Lor li se va alătura un eurodeputat spaniol. „Este o bilă albă și un avantaj pentru România faptul că doi dintre cei trei raportori pe acest program extrem de important sunt români”, afirmă, la RFI, europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan. El spune că, din cele 560 de miliarde de euro ce vor fi repartizate statelor membre prin „Facilitatea de Redresare și Reziliență a Uniunii Europene”, aproximativ 30 de miliarde de euro vor ajunge în România, pentru investiții în digitalizare, economie verde și pentru modernizarea spitalelor, a școlilor și a infrastructurii rutiere.

Deputatul european Siegfried Mureșan (PNL / PPE) a fost numit co-raportor al Parlamentului European pe raportul legislativ privind Facilitatea de Redresare și Reziliență a Uniunii Europene (UE) în valoare de 560 de miliarde de euro.

Anterior, europarlamentarul Dragoş Pîslaru (USR-PLUS) fusese numit co-raportor al Parlamentului European pe Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă.

Acest plan al UE de relansare economică este primul și cel mai important pilon al Pachetului de Redresare de 750 de miliarde de euro anunțat la sfârșitul lunii mai de Comisia Europeană. Acest instrument va sprijini statele membre cu fonduri europene nerambursabile (310 miliarde de euro) și credite în condiții avantajoase (250 de miliarde de euro) pentru a finanța propriile planuri naționale de redresare economică.

Din cele peste 30 de miliarde de euro care îi vor reveni României în pachetul total de redresare de 750 de miliarde de euro, până la 25 de miliarde de euro vor fi alocate prin intermediul Facilității de Redresare.

Ascultă:

„Facilitatea de Redresare și Reziliență este cel mai important pilon al Pachetului de Redresare și este, totodată, cel mai mare instrument de finanțare pe care l-a avut vreodată Uniunea Europeană.

Vom aloca fondurile din acest instrument pentru a sprijini statele membre să își finanțeze propriile obiective de redresare economică. Accentul va fi pus pe investiții în modernizarea statelor membre ale UE. Banii vor merge în digitalizare, în economia verde, în modernizarea spitalelor și a școlilor. Scopul este să devenim mai productivi și mai competitivii.

Este un instrument foarte important pentru România care va permite punerea în aplicare a Planului de Investiții și Relansare Economică prezentat de Guvernul României săptămâna trecută. Planul Guvernului României este în deplin acord cu prevederile acestei facilități europene. Ea va finanța o mare parte din obiectivele planului de relansare.

De aceea, obiectivul meu ca raportor este să mă asigur că facilitatea va aduce investiții acolo unde România și românii au cea mai mare nevoie: în infrastructura de transport, în școli, în spitale, în digitalizarea economiei, în extinderea rețelei energetice, în combaterea schimbărilor climatice. Voi lucra îndeaproape cu Guvernul României, dar și cu ceilalți colegi din Parlamentul European, pentru a ne asigura că Planul de Investiții al României și Facilitatea de Redresare a UE sunt perfect compatibile, iar banii vor fi investiți cât mai repede în obiectivele prioritare ale țării noastre”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

„Un lucru benefic este că Parlamentul European are rol de co-decizie în adoptarea legislației europene care va sta la baza acestui instrument, iar raportul pe care îl voi coordona va fi unul legislativ. Acest lucru înseamnă că, prin munca noastră în procesul de negociere și de redactare a legislației și prin votul nostru final în Parlamentul European, vom decide în ce direcție vor merge banii, pe ce tipuri de proiecte și cum vor fi atrase aceste fonduri de către statele membre”, a adăugat eurodeputatul român.