Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PIB-ul României va scădea anul acesta cu 6%, prognozează Comisia Europeană

Produsul Intern Brut al României vă scădea anul acesta cu 6%, urmând ca anul următor să aibă o creștere cu 4%, prognozează Comisia Europeană, în predicțiile de vară prezentate marți.

Potrivit forului de la Bruxelles, România ar urma să atingă în acest an o inflație de 2,5% și de 2,8% în următorul.

Economia Uniunii Europene se va confrunta cu o recesiune profundă, din cauza pandemiei de Covid-19, iar specialiștii consideră că una dintre cauze ar fi eliminarea restricțiilor de deplasare într-un ritm mult mai lent decât cel prevăzut în primăvară.

Mai exact, economia UE se va contracta cu 8,3% anul acesta, dar va crește cu 5,8% în 2021. Tot în primăvară, contracția preconizată era de doar 7,7% până la sfârșitul anului în curs.

Totuși, datele preliminare pentru lunile mai și iunie sugerează că este posibil ca perioada cea mai grea să fi trecut.

Estimările spun că redresarea vă începe să se vadă în a 2-a parte a anului, deși ea va rămâne incompletă și inegală între statele membre.

Chiar dacă prețurile petrolului și ale alimentelor au crescut mai mult decât s-a sperat, ar trebui ca efectul creșterilor să fie contracarat de cel al reducerilor de TVA și al altor măsuri luate în anumite țări membre.

În UE, inflația s-ar putea situa la 0,6 % în 2020 și la 1,3% anul următor.

Cu toate acestea, riscurile în privința acestor previziuni sunt foarte mari și se concentrează mai ales pe o evoluție negativă a crizei.

Asta fiindcă amploarea și durata pandemiei rămâne încă o mare necunoscută.

Sunt riscuri de ne-ignorat ca piața muncii să fie mai afectată pe termen lung decât s-a estimat inițial, și ca problemele cu lichiditățile să ducă la insolvabilitatea multor mari uzine.

În fine, la un nivel mai general, politicile protecționiste și o îndepărtare excesivă de lanțurile globale de producție, ar putea avea și ele efecte negative asupra economiei mondiale.

Practic, singura mare speranță în privința creșterii, ar fi disponibilitatea cât mai rapidă a unui vaccin contra noului coronavirus.