Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Împrumuturi la minut. Pentru că nu mai face față cheltuielilor, Guvernul mărește ritmul împrumuturilor

original_govrb-4568.jpg

Ministerul Finanțelor mărește ritmul împrumuturilor. Ieri, România a ridicat de pe piețele internaționale 3,3 miliarde dolari.
Ministerul Finanțelor mărește ritmul împrumuturilor. Ieri, România a ridicat de pe piețele internaționale 3,3 miliarde dolari.
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Ce poate face un guvern care pe primele cinci luni ale anului are un deficit bugetar de 39 miliarde lei, adică o sumă egală cu cea prognozată la începutul anului că va fi atinsă pe întregul an 2020? Ce poți face când măsurile de relansare a economiei duc la reduceri de venituri și creșteri de cheltuieli bugetare și au generat jumătate din deficitul bugetar pe primele cinci luni ale anului, adică aproximativ 20 miliarde lei?

Ce poți face când construcția bugetului, la rectificare, a fost făcută pentru o scădere economică de sub 2%, în timp ce prognoza de vară a Comisiei Europene oferă o estimare a scăderii economice de 6%?

Ce se poate face anul acesta, în care nevoia de bani pentru statul român este foarte mare, mai exact cea mai mare din istoria de după anul 1989? Este vorba despre necesitatea de a împrumuta anul acesta între 120 miliarde lei, atât cât estimează Comisia Europeană, și 144 miliarde lei, cifră pe care o avansează Consiliul Fiscal. Totul depinde de cât de mare va fi deficitul bugetar, pentru că în ceea ce privește datoria publică ajunsă la scadență lucrurile sunt destul de clare: va fi de 45 miliarde lei. Această sumă va trebui rostogolită în totalitate.

Ce poți face când plata pensiilor produce deja un deficit de 6,7 miliarde lei, pe primele cinci luni ale anului, iar o lege cere ca punctul de pensie să crească în septembrie cu 40%? O creștere a pensiilor ar însemna anul acesta un plus de cheltuieli de 10 miliarde lei, iar anul viitor încă aproximativ 30 miliarde lei.

În fața acestei avalanșe de cheltuieli, chiar și fără a lua în calcul creșterea pensiilor cu 40%, singura soluție este să te împrumuți. Iar guvernul chiar acest lucru îl face: se împrumută. Ieri, de exemplu, Ministerul Finanțelor a lansat un împrumut pe piața internațională în dolari, ținta fiind de a atrage între 3 și 3,3 miliarde dolari. Este a treia ieșire, anul acesta, pe piața internațională, după ce în ianuarie Finanțele au atras 3 miliarde euro, iar în luna mai alte 3,3 miliarde euro.

De altfel, România derulează încă din anul 2011 un program de împrumut pe piețele internaționale în valoare inițială de 30 miliarde euro, care a fost extins la 41 miliarde euro. Este un program gândit pentru a da fluență finanțării de pe piețele externe și care a fost utilizat în ultimii nouă ani.

Se fac diverse calcule referitoare la împrumuturile realizate anul acesta sau cele care se vor face. S-a spus că România se va împrumuta anul acesta cu 303 milioane de lei pe zi, adică 266.000 lei pe minut, adică 4.400 lei pe secundă.

Publicația profit.ro a realizat o analiză a împrumuturilor realizate anul acesta. În primele șase luni, totalul împrumuturilor, de pe piața internă plus cea externă, este de 71 miliarde lei, echivalent în moneda națională. Cifra confirmă estimările Consiliului Fiscal care anticipează necesarul de împrumuturi, pentru anul acesta, la aproximativ 140 miliarde lei.

Au existat și două vârfuri, în ianuarie (20,3 miliarde lei) și în mai (23,6 miliarde lei), adică în lunile în care România s-a împrumutat de pe piețele internaționale.

Se poate observa că Executivul folosește tot mai multe surse de finanțare, piața internă, piața externă și, mai nou, populația. În această lună au fost lansate patru noi emisiuni de titluri de stat cu scadențe între unu și cinci ani și cu dobânzi cuprinse între 3,5% și 4,75%. În concluzie, va fi un an plin în ceea privește nevoia de bani. De aceea, nu trebuie să ne mire că, până la sfârșitul anului, vom asista la noi recorduri ale sumelor împrumutate.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Împrumuturi la minut. Pentru că nu mai face față cheltuielilor, Guvernul mărește ritmul împrumuturilor