Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sunt pensionar - „după mine, potopul!”

oameni.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Asociațiile de pensionari amenință cu proteste, dacă Guvernul nu va aplica legea și nu va crește punctul de pensie cu 40%. Democrația funcționează pentru toată lumea.

Numai că alături de anunțul privind protestele, reprezentanții pensionarilor au avansat și o serie de propuneri pentru găsirea unor surse financiare care să susțină creșterea pensiilor. Soluțiile sunt, însă, de termen mediu și lung, deci nu rezolvă problemele acestui an și ale anului viitor. Alte propuneri sunt de-a dreptul aberante, din punct de vedere economic.

Să le luăm pe rând. O primă idee este ca pensiile să fie mărite din recuperarea datoriilor pe care le au companiile la bugetul asigurărilor sociale, datorii care ajung la 18 miliarde lei. O parte importantă din aceste datorii provine de la companii de stat, sunt deja istorice și, în ultimii 20 de ani, niciun guvern nu a putut să le recupereze. Cel mult, a reușit să le șteargă.

O altă propunere se referă la eliminarea muncii la negru. Este o altă discuție pe care o avem de ani de zile fără rezultate notabile. Există apoi ideea controlului marilor averi. Din acest punct de vedere, în cadrul fiscului, în urmă cu ani de zile, s-a creat un departament specializat, s-au făcut liste cu categorii de persoane-țintă, dar efectele sunt insesizabile.

În fine, a mai fost vehiculată o temă controversată și anume aceea ca persoanele condamnate pentru corupție să nu mai execute pedepse cu închisoarea, ci să plătească prejudiciul. Este o falsă temă, pentru că, în acest moment, din motive greu de înțeles, prejudiciile provenite din sentințe definitive nu sunt recuperate. Instituțiile statului, create special pentru a duce la bun sfârșit operațiunile de recuperarea a prejudiciilor, sunt extrem de discrete, dar și foarte ineficiente.

Una peste alta, o parte din propunerile pensionarilor sunt de luat în seamă, dar nu se pot aștepta rezultate notabile pe termen scurt. De ce? Pentru că de ani de zile, aceste idei sunt vehiculate fără a a avea, însă, efecte vizibile asupra bugetului de stat.

Din păcate, există și câteva propuneri de-a dreptul aberante, din punct de vedere economic. Prima se referă, după cum afirmă reprezentanții pensionarilor, la suma de nouă miliarde lei, care se transferă anual către administratorii fondurilor de pensii private, pilonul doi.

Pensionarii propun amânarea alocării cu un an sau doi a acestor contribuții. Ar fi o eroare majoră. În primul rând, contribuțiile anuale sunt între șapte și opt miliarde lei, deci cu un miliard mai puțin. În al doilea rând, pensiile private, spre deosebire de cele publice, sunt contribuții individuale și reprezintă acumularea pe care actuala generație de angajați o face pentru o viitoare pensie. În plus, contribuțiile la pilonul doi de pensii administrat privat sunt în întârziere. În loc să se afle la un nivel de 6%, atât cât cerea legea prin care s-a creat sistemul, acum se transferă numai 3,75% din contribuția de asigurări sociale. O eventuală prorogare cu un an sau doi ar duce sistemul într-o întârziere și mai gravă. Cu alte cuvinte, pensionarii de azi propun ca pentru creșterea pensiilor lor cu 40% să afecteze pensiile private ale tinerilor de azi.

O a doua propunere ciudată este cea privind folosirea pentru doi-trei ani a rezervelor internaționale ale României pentru a finanța mărirea pensiilor. Legal, nu este imposibil, dar este absurd. Totuși, legea privind statutul Băncii Naționale a României precizează că banca centrală trebuie să mențină rezerva internațională la un nivel adecvat tranzacțiilor externe și în cazul în care scade sau ar putea să scadă, BNR este obligată să prezinte un raport Guvernului și Parlamentului în care să propună remedierea situației. Deci, spiritul legii este de a încuraja creșterea rezervei internaționale a României și nu reducerea ei. Asta ar mai lipsi, să vindem aurul pentru a crește pensiile!

Acum, rezerva valutară și de aur valorează 40,2 miliarde euro. Rezerva internațională are multiple valențe: este „gardianul” unei economii, echilibrează cursul valutar și poate garanta împrumuturi, iar o reducere ar însemna o eroare. Din păcate, unele propuneri ale asociațiilor de pensionari arată un model de gândire de tipul „după noi, potopul!”.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Sunt pensionar - „după mine, potopul!”