Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Se întorc companiile să producă în Europa? Deocamdată, se fac studii și analize

financial-2860753_1280.jpg

Se întorc companiile să producă în Europa? Deocamdată, se fac studii și analize
Se întorc companiile să producă în Europa? Deocamdată, se fac studii și analize
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Pandemia de coronavirus a adus pentru economiile europene o temă cât se poate de arzătoare: relocalizarea unor fabrici din străinătate, înapoi în țară. Uniunea Europeană s-a trezit dintr-odată că este dependentă, la o serie de mărfuri, de importuri, în special din China.

Această revelație i-a făcut pe decidenții din majoritatea statelor europene să susțină tot mai apăsat necesitatea revenirii producției în țările de origine. Deocamdată, au fost vorbe. Ieri, însă, Franța a făcut un prim pas. Compania de consultanță PwC Franța, în colaborare cu o agenție de stat specializată în achiziții, a realizat un studiu care identifică industriile și produsele critice pentru economia franceză și care ar trebui să fie relocalizate.

Exemplul este util ca studiu de caz, pentru că și România își propune, deocamdată, la nivel declarativ și nu printr-o politică publică, să reducă deficitul comercial și să crească nivelul producției naționale.

Așadar, studiul PwC aplicat asupra economiei franceze pleacă de la identificarea a patru domenii sensibile. Este vorba despre 58 de categorii de mărfuri din industria sănătății și farmaceutică, din sectorul agroalimentar, industria electronică și cea manufacturieră, care aduc 70% din importuri. În total, aplicarea unui program de relocalizare ar genera o scădere a importurilor în valoare de 115 miliarde euro și crearea unui număr de locuri de muncă estimat între 75.000 și 200.000.

Identificarea domeniilor și produselor sensibile s-a făcut pe baza unui indice care a luat în calcul valoarea importurilor din afara Uniunii Europene, procentajul importurilor din consumul intern, cererea internă plus exporturile și deficitul sau excedentul de balanță comercială.

Studiul merge, însă, mai departe și ajunge până la produsele din fiecare industrie care sunt importate masiv și care pot avea o miză comercială pentru a fi fabricate în țară.

Astfel, în materie de produse farmaceutice, Franța importă anticorpi și antibiotice de 1,8 miliarde euro, medicamente care conțin alcaloizi și derivatele acestora, în valoare de 10,6 niliarde euro și medicamente pentru tratarea diabetului. De asemenea, o zonă sensibilă este cea privind importul de echipamente medicale, precum seringi sau roboți chirurgicali.

Analiza arată și produsele agroalimentare importate masiv în economia franceză. Este vorba despre trei categorii. La inputuri agricole, o zonă critică este cea a vitaminelor și a produselor farmaceutice pentru animale. Din producția agricolă, se fac importuri masive de legume, 2,7 miliarde euro, dar și ambalaje din plastic și reciclabile, cu importuri în valoare de 2,6 miliarde euro. Iar industria alimentară are destul puncte critice: conserve de pește, industria lactatelor, conservele de fructe și legume sau producția de uleiuri.

În fine, iată și zonele critice din industria electronică: semiconductori și circuite integrate, baterii de litiu, cabluri de fibră optică sau infrastructură pentru cloud.

Evident, studiul nu este decât un prim pas, o analiză a situației în care se află economia franceză. Greul abia urmează. Pentru ca relocalizarea să se întâmple va fi nevoie de o analiză a reglementărilor în diverse domenii, a legislației fiscale și, de asemenea, va fi necesar un calcul al costurilor totale.

Pentru a avea și câteva repere despre România să spunem că 70% din importuri sunt realizate de categoriile: mașini și echipamente de transport, produse chimice și mărfuri manufacturate. Calculul se oprește la categorii mari de importuri. Singurul care insistă public ca evaluarea să se adâncească până la nivel de produs de import este președintele Camerei de Comerț și Industrie, Mihai Daraban. Fără niciun rezultat, deocamdată. Poate că modelul francez va urni ceva și în România.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 

Se întorc companiile să producă în Europa? Deocamdată, se fac studii și analize