Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Este Bulgaria „pregătită” să intre în zona euro? Dar Croația? România se îndepărtează de euro

euro.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Vestea că Bulgaria și Croația au făcut primul pas concret pentru a intra în zona euro este, în același timp, tristă și greu de imaginat, pentru români. Cine ar fi crezut că Bulgaria, cea pe care ne-am obișnuit să o ironizăm, Bulgaria, cea pe care o depășim în multe clasamente europene, această Bulgarie va intra înaintea României în zona euro?

Despre Croația, care a fost acceptată în Uniunea Europeană, recent, în iulie 2013, nici nu sunt prea multe de spus, poate doar că s-a mișcat mult mai repede decât România.

Așadar, oficialii Băncii Centrale Europene au anunțat că Bulgaria și Croația au fost admise în mecanismul cursului de schimb, așa-numita anticameră a zonei euro și, dacă totul merge bine, peste trei ani vor adopta moneda euro.

S-a spus, în diverse ocazii și de către oficiali diferiți, că România nu este „pregătită” pentru intrarea în zona euro. Dar, este Bulgaria „pregătită” să treacă la moneda euro? Este Croația mai „pregătită” decât România?

Să facem câteva comparații. În perioada 2016-2019, în ceea ce privește deficitul bugetar, Bulgaria este mult diferită de România. În sensul că a nu a avut deficit, ci excedent. La început, în 2016, foarte mic, 0,1% din PIB, apoi din ce mai mare ajungând anul trecut la 2,1% din PIB. Ce diferență față de România, care a avut un traseu complet opus, ajungând de la un deficit de 2,6%, în 2016, la 4,3% din PIB, anul trecut.

Pentru completare, datele Croației, din cei patru ani ai perioadei analizate, arată că doar în 2016, a fost un deficit bugetar, de un procent din PIB, iar anul trecut a fost un ușor excedent.

S-a vorbit mult despre reforma fiscală din Bulgaria ca fiind un model pentru România. Chiar dacă lucrurile pot fi exagerate, realitatea cifrelor nu greșește. Bulgaria strânge la buget echivalentul a 38,4% din PIB, în timp ce România se află la doar 31,7%. În schimb, în materie de cheltuieli, cele două state vecine sunt la egalitate, 36% din PIB.

Cu precizarea că statul croat este în altă ligă față de Bulgaria și România, în sensul că înregistrează venituri și cheltuieli bugetare de 47% din PIB, ceea ce pentru România nu poate fi, în acest moment, decât un vis frumos.

Să aruncăm o privire și asupra datoriei publice. La acest capitol, există diferențe între cele trei state. Bulgaria are unul dintre cele mai mici niveluri ale datoriei din Uniunea Europeană, 20% din PIB, România este în zona de mijloc cu 35%, iar Croația depășește pragul critic aflându-se la 73% din PIB.

S-a spus de foarte multe ori, despre România, că diferența de dezvoltare dintre regiuni este o piedică serioasă în calea adoptării monedei unice europene. Dar stă Bulgaria mai bine decât România la acest capitol? Nu. O arată datele privind veniturile pe cap de locuitor în funcție de regiuni. România are o mare excepție, regiunea București-Ilfov care se află aproape de media europeană. Dar, există și trei regiuni printre cele mai sărace din Uniunea Europene, cu un venit de sub 4.000 euro pe locuitor. În schimb, Bulgaria are șase regiuni din opt cu venituri de sub 4.000 euro pe locuitor, ceea ce plasează țara vecină într-o situație și mai complicată decât România din punctul de vedere al nivelului de trai, iar România și Bulgaria se află în cea mai rea situație din Uniunea Europeană.

În concluzie, Bulgaria este o economie care de o bună perioadă de timp și-a găsit echilibrul, fără deficit comercial exagerat, fără excese bugetare, dar și fără variații ale cursului de schimb leva-euro. Stabilitatea cursului de schimb nu va fi o problemă, dat fiind că țara vecină are experiența Consiliului Monetar, care practic a legat moneda locală de valute. Să fie toate acestea dovada că Bulgaria este pregătită să facă pasul cel mare către zona euro?

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor

 
Este Bulgaria „pregătită” să intre în zona euro? Dar Croația? România se îndepărtează de euro