Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coșul minim de consum și nostalgia comunismului

cos.jpg

Coșul minim de consum și nostalgia comunismului
Coșul minim de consum și nostalgia comunismului
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Unul dintre principiile clamate în comunism suna așa: „de la fiecare după capacități, fiecăruia după nevoi”. Ideea făcea referire la sistemul de adunare și repartizare a avuției statului și era inspirată dintr-o idee exprimată de Marx într-una din lucrările sale.

„Generoși,” cum îi știm, comuniștii, au extins ideea lui Marx care spunea „fiecăruia după muncă” la „fiecăruia după nevoi”. Câtă utopie și câtă minciună! Să susții ideea că fiecare poate primi atât cât are nevoie, indiferent de cât muncește, cât de eficient este și cât de mult contribuie la avuția companiei pentru care lucrează. Dar, propaganda comunistă nu miră pe nimeni care a trăit în acea perioadă sau a studiat-o.

Numai că iluziile vândute de comunism par să ajungă, sub o formă sau alta, până în zilele noastre. Un exemplu în acest sens este chiar modificarea adusă unei Ordonanțe din anul 2000 care aprobă coșul minim de consum lunar, modificare care tocmai a fost acceptată din punct de vedere constituțional.

Să facem puțină istorie. În anul 2000, guvernul Isărescu de atunci a adoptat o ordonanță prin care se stabilea coșul minim de consum pentru o familie medie, formată din doi adulți și doi copii. Actul normativ avea două prevederi importante o anexă care includea, în amănunt, cheltuielile esențiale ale unei familii. Era vorba de cheltuieli cu produse alimentare, cu produse nealimentare, cu servicii la care se adăuga achitarea impozitelor și taxelor. În anul 2000, coșul minim era de 3.136.594 lei.

Ordonanța mai avea o un paragraf important în care se prevedea că pentru fundamentarea salariului minim pe economie și a politicii salariale, elementul esențial era coșul minim de consum. În ce măsură s-a ținut cont de această prevedere, este greu de spus. Este însă posibil ca repetatele creșteri de salariu minim, din ultimii ani, să fie justificate prin creșterea valorii coșului minim de consum.

În anul 2018, Parlamentul a adoptat o lege care schimbă câteva prevederi ale vechiului act normativ. Mai întâi, este vorba despre actualizarea coșului minim de consum și apoi despre încercarea de a întări prevederea legală care spune că pentru calculul salariului minim trebuie avut în vedere neapărat coșul minim de consum.

 

Există o comparație relevantă între valoarea coșului minim din anul 2000 și cel din 2018. Astfel, în anul 2000, coșul minim era echivalentul a 142 euro sau 120 dolari, pentru că atunci moneda americană era cea la care se raportau românii.

Acum doi ani, coșul minim era de 2.304 lei, ceea ce însemna aproximativ 495 euro. Este o creștere de nivel de trai care a venit datorită dezvoltării economiei și societății românești.

Faptul că la stabilirea politicii salariale trebuie să se ține cont de coșul de consum este un lucru firesc. Doar că nu trebuie să fie singurul criteriu, iar impunerea prin lege ca salariul minim să acopere coșul minim de consum aduce aminte de ideea comunistă că oamenii trebuie să primească „după nevoi”.

Acest lucru l-a încercat legea de modificare a ordonanței din anul 2000. Coșul minim de consum lunar constituie elementul principal de fundamentare a salariului minim și a politicii salariale, se spune în noua lege.

Este încă o încercare de a impune companiilor costuri pe care unele dintre acestea nu le pot susține. Salariul minim și salariile este bine să crească pe baza îmbunătățirii performanțelor companiilor, sustenabil. Nu prin lege sau prin hotărâre de guvern și nu doar pe baza coșului minim.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor

 

 

 

 
Coșul minim de consum și nostalgia comunismului