Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statele Unite intră oficial în recesiune

capture_recesiune.jpg

Sursa imaginii: 
bea.gov

După două trimestre succesive în care Produsul Intern Brut s-a contractat ceea ce a condus la o scădere istorică de aproape 33%, prima economie mondială este în recesiune – ca efect al crizei sanitare şi a carantinei impuse populaţiei în martie şi în aprilie. Analiştii se aşteptau la o scădere de 35% a PIB în timp ce Fondul Monetar Internaţional preconiza o scădere de 37%. Aşadar este mai puţin decât ceea ce era prevăzut.

Cea mai importantă pierdere din al doilea trimestru s-a materializat în aprilie când economia aproape că s-a oprit, magazinele şi uzinele au fost închise pentru a limita propagarea coronavirusului. Reluarea activităţii în mai a fost însă frânată de o revenire a cazurilor de îmbolnăvire, în special în sud şi în vest. Economia s-a prăbuşit în al doilea trimestru, comentează Sung Won Sohn, profesor de economie la Loyola Marymount University din Los Angeles.

Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, se îngrijora miercuri de creşterea numărului de cazuri de îmbolnăvire cu coronavírus în Statele Unite şi de faptul că această revenire în circulaţie a virusului are un impacta supra activităţii economice.

Cursul economiei depinde de evoluţia pandemiei şi de măsurile luate pentru a limita răspândirea virusului  - adaugă Jerome Powell care a subliniat că noi măsuri de susţinere ar putea fi luate dacă se va agrava criza sanitară.

În martie, Rezerva Federală a mobilizat de urgenţă mii de miliarde de dolari pentru a susţine economia şi pieţele financiare.

Scăderea Produsului Intern Brut şi temerile privind o eventuală revenire a virusului pune o presiune enormă pe administraţia Trump şi pe Congres care, încearcă, cu greu deocamdată, să se înţeleagă pentru un plan de relansare în valoare de 1.000 de miliarde de dolari, prezentat de tabăra republicană.

Cifrele publicate joi nu sunt deloc o veste bună pentru preşedintele Donald Trump, care a tot scăzut în sondaje din cauza modului în care a gestionat pandemia, a crizei economice şi a protestelor derulate împotriva injustiţiei rasiale.

Preşedintele Donald Trump a evocat joi eventualitatea unei amânări a alegerilor prezidenţiale, prevăzute pentru data de 3 noiembrie invocând temerea unei fraude prin intermediul votului prin coresponde