Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Și-a salvat Suedia economia prin „imunizarea de masă”? Nu. Iată dovada

suedia.jpg

Image source: 
pixabay.com

Suedia a făcut publice datele privind evoluția economiei în trimestrul al doilea al acestui an. Scăderea produsului intern brut (PIB) al Suediei este accentuată: 8,6% față de trimestrul anterior și 8,2% în comparație cu același trimestru al anului trecut.

Sunt cifre normale pentru criza sanitară și economică pe care o traversează economia europeană și cea globală, care vin după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, Eurostat raporta o scădere substanțială la nivelul Uniunii Europene, de 12% în trimestrul al doilea din acest an, comparativ cu trimestrul anterior (14,4% față de aceeași perioadă a anului trecut).
Există specialiști care observă că scăderea economică suedeză este una dintre cele mai reduse din Uniunea Europeană, dar biroul de statistică local precizează că această contracție este cea mai mare începând din anul 1980, momentul de la care a fost realizată măsurarea activității economice.
Dincolo de cifre, însă, evoluția economiei suedeze este relevantă și din alt punct de vedere. Este cunoscut faptul că Suedia a aplicat, inițial, o politică sanitară diferită față de multe state ale lumii, în materie de protecție sanitară a populației. Suedia a încercat o așa-numită „imunizare în masă”, aplicând reguli mult mai relaxate decât în multe state europene în ceea ce privește măsurile împotriva răspândirii virusului. Un argument a fost că, în acest fel, economia nu va înregistra o scădere semnificativă.
În fața numărului de decese înregistrate, Suedia a schimbat strategia sanitară, dar controversa legată de influențele pe care le au măsurile de protecție împotriva pandemiei asupra evoluției economiei rămâne valabilă. Datele scăderii economice din trimestrul al doilea ne arată că „imunizarea de turmă” nu oferă soluții pentru salvarea economiei.
Răspunsul corect în evoluția economiei suedeze îl găsim în caracteristicile ei: o economie de dimensiuni reduse, dar extrem de robustă, cu o mare forță în ceea ce privește schimburile internaționale și care înregistrează, în mod constant, în ultimii ani, excedent comercial (în primele patru luni ale acestui an, excedentul comercial a fost de 3,5 miliarde euro). Concret, Suedia exportă, în principal, mașini, carburanți, medicamente, componente auto și echipamente de radio și televiziune. Destinațiile exporturilor sunt: Germania, Norvegia, Danemarca, SUA și Olanda. Importurile cele mai mari, constând în achizițiile de echipamente auto și țiței crud, sosesc din Germania, Olanda, Danemarca și Norvegia. Ceea ce ne arată că economia suedeză este strâns legată de câteva state europene și de SUA. Interconectarea economiilor la nivel global a dus, așadar, la un efect de domino, pe care nici măcar măsurile de siguranță sanitară mai lejere aplicate de Suedia nu l-au putut opri.
La final, o scurtă remarcă pentru România. Cei care sunt tentați să privească doar către beneficiile „imunizării colective” ar trebui să se uite atent la întregul tablou. Doar astfel vor constata că unele argumente nu sunt corecte.