Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


America doboară recordul la împrumuturi

trezoreria_sua.jpg

Sediul Trezoreriei SUA, Washington D.C.
Image source: 
Facebook / The U.S. Department of the Treasury

Investitorii pe piețele financiare își pot freca mâinile de bucurie. Săptămâna aceasta, între 10 și 14 august, Trezoreria americană va stabili un nou record în materie de împrumuturi. Vor fi emise obligațiuni în valoare de 48 de miliarde de dolari, pe termen de trei ani, de 38 de miliarde de dolari, pe termen de 10 ani, și de 26 de miliarde de dolari, pe o perioadă de 30 de ani.

Nivelul împrumutului este spectaculos chiar și pentru acest moment în care toate statele se împrumută intens. Franța are un program de împrumut pentru întregul an cu o valoare cuprinsă între 205 și 260 de miliarde de euro, din care în prima jumătate a anului au fost atrase, deja, de pe piețele financiare 170 de miliarde de euro.

Trezoreria americană nu va fi singurul mare client al investitorilor financiari. Uniunea Europeană se pregătește și ea ca, începând cu anul viitor, să lanseze împrumuturile necesare pentru derularea programului de relansare economică anunțat recent, în valoare de 750 de miliarde de euro. Specialiștii estimează că Uniunea Europeană se va împrumuta cu 700 de miliarde de euro în perioada 2021-2024, ceea ce înseamnă, în medie, 175 de miliarde de euro pe an.

Interesant este că, recent, agenția de rating Fitch a redus perspectiva de rating a SUA de la stabilă la negativă, păstrând în schimb ratingul suveran al Statelor Unite la AAA, calificativul maxim.

Fitch arată și motivele pentru care a decis schimbarea perspectivei ratingului de la stabilă la negativă. Dintre statele care au ratingul AAA, SUA va avea cea mai mare datorie publică, Fitch estimând că va ajunge, anul viitor, la 130% din PIB. Analiza agenției de rating arată că datoria publică americană se va stabiliza începând cu anul 2023, dacă situația fiscal-bugetară va reveni la nivelul de dinainte de pandemie. Deocamdată, Fitch semnalează că anul acesta deficitul bugetar va atinge 20% din PIB, iar anul viitor va coborî până la 11% din PIB. Anul acesta, economia americană va avea o scădere cu 5,6%, urmată de o revenire a creșterii, anul viitor, de 4%, apreciază Fitch.

Totodată, în raportul agenției se precizează că viitoarea direcție a politicii fiscale americane va depinde de rezultatele alegerilor prezidențiale și pentru Congres, din această toamnă.

În ceea ce privește morala pentru România, trebuie remarcat că, la nivel mondial, se bate record după record în materie de împrumuturi. România, cu un plan de împrumuturi pentru anul acesta cuprins între 120 și 140 de miliarde de lei, are și ea propriul record. Doar că îngrijorările privind datoriile pe care le vor moșteni generațiile viitoare (legitime, de altfel) trebuie completate cu preocuparea privind alocarea pe termen scurt a banilor obținuți din împrumuturi. Dacă fondurile atrase se vor duce doar către plățile curente și vor fi risipite fără a fi folosite pentru investiții publice, rambursarea împrumuturilor și a dobânzilor aferente vor deveni o mare problemă.