Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria a depășit Franța la producția de lavandă

lavanda.png

Image source: 
rfi.fr

„Cel mai adesea asociem lavanda cu câmpurile pitorești purpurii din Provence, în Franța. Cu toate acestea, în ultimii ani, Bulgaria (...) a depășit Franța pentru a deveni liderul mondial în producția de ulei de lavandă”, transmite www.manager.bg care citează BBC.

Producția franceză de lavandă a suferit mari pierderi în ultimul deceniu din cauza unei infecții bacteriene cu phytoplasma stolbur, denumită în mod obișnuit „ucigașul de lavandă”.

„Forța de muncă ieftină, un climat bun și o lungă tradiție de cultivare a lavandei sunt principalele atuuri ale Bulgariei”, spune Krisztof Glowacki, economist la Centrul de Cercetări Sociale și Economice.

Bulgaria are cele mai mici costuri de muncă pe oră din Uniunea Europeană – 6 euro, comparativ cu 36,60 de euro  în Franța, potrivit cifrelor Eurostat.

„99% din producția noastră de lavandă este destinată exportului. Bulgaria nu are încă o industrie cosmetică bine dezvoltată, care să folosească acest ulei esențial ca materie primă principală,” spune Filip Lissicharov, proprietarul unei distilerii pentru ulei de lavandă din Bulgaria.

Statele Unite sunt cel mai mare consumator mondial de ulei de lavandă, dar principalii cumpărători ai exporturilor bulgare sunt Germania, Franța și Austria.