Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gazele turcești din Marea Neagră ar putea însemna pentru România acces la infrastructura de transport

radu_dudau_enpgro.jpg

Radu Dudău - director al Energy Policy Group
Image source: 
www.enpg.ro/staff/

Turcia a anunţat vineri descoperirea unor zăcăminte evaluate la 320 de miliarde de metri cubi de gaze în Marea Neagră, în apropierea perimetrului Neptun Deep din apele teritoriale româneşti. Asta vine în contextul în care piața europeană e supra-ofertată cu gaze naturale ieftine, spune Radu Dudău, director al Energy Policy Group. El subliniază că e nevoie ca Guvernul român să facă mai atractivă legislația pentru exploatarea gazului off shore.

Descoperirea zăcământului turcesc de gaze din Marea Neagră ar putea însemna pentru România acces la infrastructura de transport. Zona unde se găsește acesta e în apropierea perimetrului Neptun Deep din apele teritoriale româneşti. Este probabilă o cooperare cu operatorul din partea română, însă asta nu înseamnă nicidecum că țărmul românesc va fi cel ales pentru a aduce resursele de gaze la mal. Ar putea foarte bine să fie cel turcesc, spune la RFI Radu Dudău, director al Energy Policy Group.      
Anunțul de vineri al președintelui Erogan vine totuși în contextul în care piața europeană e supra-ofertată cu gaze naturale ieftine, avertizează Radu Dudău. El subliniază că e nevoie ca Guvernul român să facă mai atractivă legislația pentru exploatarea gazului off shore.

Puterea de la Ankara avea nevoie să marcheze un succes economic în situația unor dificulăți economice evidente ale țării, explică Radu Dudău. Dacă vom vedea încă o descoperire importantă alături de zăcământul Neptun Deep, atunci Marea Neagră devine o regiune mult mai interesantă pentru exploatarea gazului off shore. Turcia are și mai mult potențial de a deveni un hubb gazier, acum fiind dependentă aproape în totalitate de importurile de energie. Totuși, descoperirea zăcământului vine în contextul în care piața europeană e supra-ofertată cu gaze naturale ieftine, avertizează directorul Energy Policy Group.
El subliniază că statul turc nu va putea să exploateze singur hidrocarburile și că va avea nevoie să se asocieze cu o companie internațională care are resursele de capital și de tehnologie necesare. Contextul naționalist din Turcia ar putea întârzia însă potențialul termen de punere în producție. Mândria națională l-ar putea împinge pe Ergogan să anunțe că lucrarea va fi realizată de companiile turcești.