Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fitch Ratings: Majorarea pensiilor cu doar 14% ar reduce provocările la adresa finanţelor publice

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings salută propunerea Guvernului României de majorare a pensiilor cu doar 14% și nu cum 40% așa cum decisese precedenta guvernare PSD. Agenția transmite că mărirea indemnizațiilor pensionarilor cu doar 14 procente începând cu luna septembrie ar reduce provocările la adresa finanţelor publice din România.

Experții financiari de la Fitch avertizează că majorarea de 14% a pensiilor ar creşte cheltuielile bugetare anuale cu până la 1,2 puncte procentuale din PIB începând cu 2021, în timp ce majorarea cu 40% ar creşte cheltuielile anuale cu 4 puncte procentuale.

De asemenea, Fitch amintește că flexibilitatea bugetară este limitată şi ar putea fi nevoie de cheltuieli suplimentare pentru a atenua impactul crizei Covid-19, însă măsuri compensatorii, precum creşterea TVA, s-ar putea dovedi nepopulare şi riscă să afecteze revenirea economiei.

Pe de altă parte, Fitch consideră că fondurile disponibile pentru România în cadrul programului UE de revenire economică este posibil să fie consistente şi ar trebui să ofere un sprijin pe termen mediu pentru finanţele publice.

"Modul în care autorităţile vor răspunde la deteriorarea fiscală va influenţa şi decizia Fitch în ceea ce priveşte perspectiva negativă asociată ratingului suveran "BBB minus" acordat României

Cadrul fiscal din România este printre cele mai slabe din UE, iar progresele în ancorarea ţintelor fiscale pe termen mediu au fost limitate. Există spaţiu pentru îmbunătăţire, în special având în vedere perspectivele unui sprijin substanţial din partea fondului UE, însă perspectivele politice incerte creează riscuri negative", susţine Fitch.