Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Toamna 2020: un examen de maturitate al decidenților politici și al administrației

guvern.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Nu este simplu de așezat un adjectiv lângă toamna care urmează, din punct de vedere economic. Va fi o toamnă nu doar complicată, ci de-a dreptul unică. Toate cifrele, evoluțiile și previziunile o arată.

Așadar, România are deja, după șapte luni, cel mai mare deficit bugetar din ultimii 30 de ani. Este vorba despre un deficit de aproape 50 miliarde lei. Evident, o primă explicație este cea a crizei sanitare și a măsurilor economice reclamate de pandemie. Astfel, ceva mai mult de jumătate din deficitul de 50 miliarde lei este cauzat de facilitățile fiscale, investițiile și cheltuielile excepționale adoptate pentru combaterea efectelor pandemiei, ceea ce, desigur, explică nivelul ridicat al deficitului, dar nu schimbă lucrurile cu nimic.

Se mai poate face o comparație. Și anume că deficitul de 50 miliarde lei, din primele șapte luni ale acestui an, îl depășește deja pe cel înregistrat în anul 2019. Să nu cădem, însă, în capcana celor care aruncă primii cu piatra. Deficitul uriaș de azi este rezultatul unor decizii luate în urmă cu câțiva ani. Creșterea continuă și rapidă, din ultimii ani, a cheltuielilor permanente, cu precădere a celor cu salariile din sectorul public și a pensiilor, își arată acum efectele. Cu atât mai mult cu cât cheltuielile bugetare au crescut continuu fără, însă, ca acest lucru să se întâmple și cu veniturile bugetului. Acestea au scăzut, ca procentaj din produsul intern brut.

Rezultatul acestei politici foarte relaxate se vede astăzi, într-un moment în care criza sanitară a condus la o scădere economică fără precedent. Acum, când veniturile au scăzut, iar cheltuielile au urcat slăbiciunea bugetului este și mai vizibilă.

O analiză a BCR arată că veniturile fiscale și contribuțiile de asigurări colectate la buget se cheltuiesc aproape în totalitate, 96%, cu salarii și pensii. Este o situație mai rea chiar decât în criza din anii 2009-2010, atunci când guvernul a fost obligat să ia măsuri de austeritate. Iar aceste cifre sunt calculate înainte de luna septembrie, adică înainte de creșterea pensiilor și alocațiilor pentru copii. Este clar că din septembrie raportul venituri-cheltuieli bugetare se va deteriora și mai mult.

Indicatorii finanțelor publice ne arată cât de „strâns” este bugetul, cât de sărac este în resurse și cât de generoase sunt cheltuielile asumate. Cu această abordare, datoria publică a crescut semnificativ. De exemplu, datoria publică externă a ajuns, la jumătatea acestui an, la 45 miliarde euro, după ce la sfârșitul anului 2012, atunci când a început creșterea economică, era de numai 25 miliarde euro. În total, datoria publică va crește de la 35% din PIB, în anul 2019, până la 50% din PIB, anul viitor. Creșterea datoriei publice este inevitabilă, iar din acest punct de vedere împrumuturile de pe piața internă și cea externă vor continua în această toamnă.

Sunt câțiva indicatori care mai îndulcesc pastila crizei. Creditarea a crescut ușor în luna iulie, ceea ce arată că încrederea clienților și bancherilor nu este pierdută, de asemenea, economisirea a crescut, un fapt firesc dacă populația se gândește să pună deoparte „bani albi pentru zile negre”.

Chiar și consumul a urcat ușor în luna iulie, România fiind unul dintre puținele state europene care rezistă pe această baricadă, iar deficitul comercial nu coboară, chiar dacă importurile au mai scăzut.

Salariul mediu pe economie a crescut, iar șomajul nu se află la cifre prea ridicate. Toate acestea sunt semne care pot fi înșelătoare, care pot da senzația că efectele crizei nu sunt nici pe departe atât de intense. Ceea ce poate fi o eroare. O politică economică prea relaxată duce la o accentuare a dezechilibrelor bugetare. De aceea, toamna aceasta este un prim test asupra realismului și eficienței cu care funcționează administrația și decidenții politici, ceea ce echivalează cu un adevărat examen de maturitate.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 

 
Toamna 2020: un examen de maturitate al decidenților politici și al administrației