Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Costurile pandemiei: Cât a cheltuit statul român până acum?

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Guvernul a alocat în jur de 225 de milioane de euro de la bugetul de stat, de la debutul pandemiei. Printre altele, banii au fost folosiți pentru medicamente, kituri pentru monitorizare, consumabile, decontarea testelor sau pentru asigurarea locurilor de carantină  - a făcut un bilanț ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

 

La aceste cheltuieli se adaugă 30 de milioane de euro, în cadrul unui împrumut cu Banca Mondială, pentru achiziția a 400 de ventilatoare, 400 de monitoare, 400 de kituri de injectomate și paturi speciale de ATI.  58 de milioane de euro au fost stimulente pentru personalul medical. A urmat o primă cocoașă, cum îmi place să spun, într-un prim val pandemic în care suntem și acum, în România. O primă fază gestionată, spun eu, corect și normal, bazat pe decizii medicale, pe decizii epidemiologice (...)


A fost crescută capacitatea de testare de la un singur centru ce putea procesa 200 de teste pe zi, la 133 de puncte, unde, dacă se lucrează în trei schimburi, pot fi testați 28 de mii de oameni, a adăugat Nelu Tătaru.