Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Când se uită la economie ministrul de Finanțe vede în “V”. Ce taxe vom plăti însă la anul?

vvvv.jpg

Am promis și am livrat. Am spus că fac totul ca economia să aibă o revenire în 'V' - transmite Florin Citu.
Image source: 
pixabay.com

Revenirea în ''V'' a economiei este o certitudine demonstrată de datele oficiale de la Institutul Național de Statistică și Eurostat susține ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. 

"Am promis și am livrat. Am spus că fac totul ca economia să aibă o revenire în 'V'. Astăzi, nimeni nu mai neagă acest lucru. Nu ne oprim aici. Aceasta este o lecție clară și usturătoare pentru mulți. În perioada de criză am reușit această performanță pentru că am injectat lichiditate în economie de la Ministerul de Finanțe și am crescut masiv investițiile (...)", a scris, pe pagina sa de Facebook, Florin Cîțu.

Revenirea de care vorbește ministrul Finanțelor este una trimestrială și fără relevanță pe termen lung, comentează însă la RFI Ionuț Dumitru, fost președinte al Consiliului Fisczal. El atrage atenția că deficitul bugetar este uriaș și, mai important de atât, nu poate fi corectat în lipsa unor măsuri structurale. Cât de plauzibile sunt atunci creșterile de taxe și impozite sau reducerea aparatului bugetar? Răspunde  așadar Ionuț Dumitru:

Sunt cheltuieli permanente. Și va trebui din 2021 să implementăm un program de reducere a deficitului bugetar. Nu neaparat foarte rapid, pentru că nu e dezirabil să reduci deficitul foarte repede. Ar fi costuri foarte mari la nivel de creștere economică. Trebuie însă găsite soluții. Asta însemană un mix probabil de creștere a veniturilor și de reducere a cheltuielilor. E spațiu foarte mare de îmbunătățire a colectării. Deci nu cred că e recomandabil absolut deloc să creștem taxele și impozitele. Însă o îmbunătățire a colectării este absolut necesară. Dacă nu vom reuși să îmbunătățim colectarea, probabil că o creștere de taxe devine inevitabilă. Pentru că deficitele foarte mari nu vor fi tolerate de piețele finanicare. O regândire a aparatului administrativ este nu numai inevitabilă pe termen mediu, ci și abosult necesară. 

Ascultă AICI interviul integral: