Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bani albi pentru zile negre. Cât au economisit românii în pandemie

calculator.jpg

Bani albi pentru zile negre. Cât au economisit românii în pandemie
Bani albi pentru zile negre. Cât au economisit românii în pandemie
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

În plină pandemie, românii au economisit aproximativ nouă miliarde lei. Cifra reprezintă sumele depuse în bănci, în diferite instrumente de economisire, depozite la termen, depozite la vedere sau conturi curente, indiferent de scadență și de monedă, lei sau euro.

Concret, depozitele în lei au crescut în iulie față de luna martie cu 6,9 miliarde de lei, iar cele în valută au urcat cu 2,1 miliarde lei, echivalent în euro. Suma nu este spectaculoasă, dar arată, totuși, câteva tendințe din societatea românească. În primul rând, este cert că economiile românilor nu se află doar în bănci. O parte din bani, de exemplu, au fost plasați în titluri de stat. Să precizăm că Ministerul Finanțelor a emis pentru populație mai multe rânduri de titluri de stat, în lei și euro, cu diverse scadențe, care au strâns două miliarde lei și care pot fi încadrate la capitolul economisire.

În al doilea rând, este clar că românii au o parte din economii „la saltea”, adică țin banii acasă fără să îi depună în bănci sau în alte instrumente de investiții personale. Este ceva între o tradiție din perioada comunistă și dobânzile reduse oferite de bănci pentru depozitele populației. Totodată, o parte din banii primiți de la rudele care lucrează în străinătate sunt cheltuiți în consum, iar o altă parte sunt economisiți.

În fine, în al treilea rând, recent, a fost publicat un studiu care arată cum s-au raportat tinerii față de bani în această perioadă de pandemie. Concluziile sunt că o bună parte din tineri au reușit să economisească sume de bani. Mai mult chiar, analiza arată că în această perioadă s-a schimbat comportamentul de consum al tinerilor, în sensul că a crescut apetitul pentru economisire. Tinerii au făcut eforturi să pună bani deoparte, chiar dacă în cazul unora dintre ei, sumele nu au fost foarte mari.

Nu doar în România a continuat să crească nivelul economisirii. Este un fenomen răspândit, iar, în Franța, de exemplu, banii aduși de populație în depozite bancare au cunoscut o adevărată explozie. Astfel, datele publicate la sfârșitul săptămânii trecute de Banca Franței arată că populația a adus în depozitele bancare, în perioada martie-iulie, 85,6 miliarde euro. Vârful a fost în luna mai, când depozitele gospodăriilor populației au crescut cu aproximativ 20 miliarde euro, a urmat luna iunie, 17 miliarde, și o ușoară coborâre în luna iulie, economiile în depozite crescând cu 15,8 miliarde euro. Spre exemplu, în perioada de boom economic, dinainte de pandemie, media creșterii valorii depozitelor bancare era de 6 miliarde euro pe lună.

Experții oferă o explicație valabilă pentru orice loc din Europa: cetățenii, sau o parte din ei, au făcut economii care țin de precauție financiară. Sunt economisiți „bani albi pentru zile negre”, iar îngrijorarea populației este justificată de ceea ce se întâmplă în economia reală, adică, nesiguranța locurilor de muncă, creșterea șomajului sau reducerea veniturilor salariale.

În Franța, cifrele economisirii în pandemie au fost atât de mari încât l-au făcut pe ministrul economiei să îndemne populația să consume și să investească. Este greu de spus dacă îndemnul ministrului francez a funcționat, dar, cert este că în luna august, încasările la buget din TVA, un indicator care oferă o imagine a nivelului consumului, au fost mai mari decât în luna august a anului trecut.

În România, nu a fost nevoie de prea multe îndemnuri pentru revenirea consumului. Cifrele Eurostat arată că România și Portugalia sunt statele europene care au avut cea mai mare creștere a consumului în luna iulie față de luna precedentă, consumul fiind determinat prin volumul comerțului cu amănuntul. Creșterea a fost cu aproximativ 4%. Ceea ce ne arată că nu trebuie să ne facem prea multe probleme. Românii vor consuma aproape în orice condiții, bineînțeles, și în vremuri de pandemie.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 

 

 
Bani albi pentru zile negre. Cât au economisit românii în pandemie