Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Economia Japoniei s-a prăbuşit în al doilea trimestru - contracţie de peste 28%

japonia.jpg

Intr-un sfert din întreprinderile japoneze, angajatii lucrazà mai mult de 80 de ore suplimentare pe lunà
Într-un sfert din întreprinderile japoneze, angajatii lucrează mai mult de 80 de ore suplimentare pe lună
Image source: 
REUTERS/Thomas Peter/File photo

A treia economie la nivel mondial – cea a Japoniei, a scăzut dramatic, produsul intern brut suferind un declin de 28,1%, anunță CNBC, iar Bloomberg susține că nivelurile dinaintea pandemie nu vor mai fi atinse niciodată.

În economia niponă, cheltuielile de capital au înregistrat o scădere de 4,7%, iar cheltuielile de consum s-au redus cu 7,6% în iulie, faţă de aceeaşi lună din 2019, ultimul rezultat fiind de două ori mai rău decât previziunile analiştilor.

„Următorul prim-ministru va trebui să prioritizeze măsurile de combatere a coronavirusului. Economia ar putea înregistra o recuperare de două cifre, însă ritmul va fi încet”, spune economistul Masaki Kuwahara, potrivit The Japan Times.

Spre sfârşitul lunii august, Shinzo Abe – cel mai longeviv premier al Japoniei – a anunţat că va demisiona din cauza problemelor de sănătate.

Analiştii spun că PIB-ul Japoniei va creşte cu aproximativ 13% în T3, însă rezultatul nu va compensa cele trei trimestre consecutive de pierderi.

Economiştii Bloomberg cred că economia niponă nu va reveni niciodată la nivelurile pre-pandemie, deoarece criza a întârziat prea mult reformele de care au nevoie cetăţenii, în condiţiile în care populaţia tot mai mică a ţării va cauza probleme mari pe termen lung.

Cu aproximativ 125 de milioane de locuitori, Japonia are cea mai îmbătrânită populaţie la nivel mondial.