Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scăderi pe linie în economia plină de găuri negre: "Noi exportăm cereale și importăm pâine congelată”

buns.jpg

Agricultura e un fel de gaură neagră, pentru că nu reușim să valorificăm producția.
Image source: 
pixabay.com

Economia autohtonă a scăzut în trimestrul al doilea cu 10,5%, anunță Institutul Național de Statistică. În estimarea încă provizorie, INS dezvăluie scăderi aproape pe toată linia: contracții  așadar ale comerțului, secrtorului HORECA, industriei sau industriei spectacolelor, toate pe fundalul pandemiei. 

 

România are o economie structural așezată greșit și, mai mult decât atât, dependentă de comenzile externe, explică datele la RFI profesorul de economie Mircea Coșea: 

"Economia suferă. Cifrele arată că este o suferință structurală. Nu e vorba doar de o conjunctură. Este ceva structural. Economia României are o structură care nu îi dă posibilitatea să demareze. Mai mult de 70% din producția noastră este producție de manufactură, prelucrare, montaj. Și nu de  cercetare-dezvoltare. Pe de altă parte suntem dependenți în mare măsură de marile economii occidentale. (…) Agricultura e un fel de gaură neagră, pentru că nu reușim să valorificăm producția. Cifrele arată că între 35 și 40% din producția de legume rămâne pe câmp. 
Nu avem instituțiile și infrastructura de colectare. Nu avem procesare, care să transforme legumele în produse primare, de la bulion la conserve. Noi exportăm cereale și importăm pâine congelată.  (…) Lumea se va constrânge să consume doar strictul necesar. După părerea mea, spre sfârșitul anului ne vom aștepta la anumite probleme și la bănci, care vor înregistra multe credite neperformante. (…)"

Ascultă aici interviul integral: