Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cartierul european din Bruxelles este în continuare aproape pustiu

20200915_120436.jpg

Loi UE
Rue de la Loi fotografiată din Parcul Cinquantenaire într-o miercuri la ora prânzului
Image source: 
RFI/Mihaela Gherghisan

La Bruxelles, cunoscutele Rond Point Schuman, Place du Luxembourg, Rue de la Loi și Rue Belliard sunt puțin populate chiar și după vacanță, cu toate că la 1 septembrie UE și-a reînceput activitatea. In ciuda sesiunii plenare a Parlamentului European și a unei activități intense și în celelalte instituții, cartierul european suferă și odată cu el și activitățile economice din zonă. 

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene,  ne asigura de curând că a munci de acasă nu înseamnă a munci mai putin, ci dimpotrivă. 

E drept, se muncește mult în instituțiile europene, dar de la distanță și nu sunt reprimiți la birou decât acei funcționari a căror prezență este indispensabilă. Majoritatea se află în spatele unui ecran undeva prin oraș sau la zeci sau chiar sute de kilometri de cartierul european.

Iar în cartierul european, într-o miercuri la prânz în plină sesiune plenară a Parlamentului European și în ciuda discursului Ursulei von der Leyen privind starea Uniunii, totul este calm. 

Situația nu se va schimba înainte de sfârsitul anului. Presa este descurajată să se deplaseze pentru plenară în incinta Parlamentului, iar summitul UE din 24 septembrie se va petrece tot în lipsa fizică a presei. 

Rond Point Schuman, de obicei foarte aglomerat în săptămână la ora prânzului, este acum aproape gol. La fel și în Place de Luxembourg unde, în ciuda unui târg culinar organizat în aceste zile, nu este mai nimeni. Acest loc era cunoscut pentru barurile și restaurantele sale care în timp normal erau luate cu asalt la prânz și seara, mai ales joi seara. 

Activitatea se petrece prin urmare în proporție de 80% online, ceea ce nu-i aranjează deloc pe patronii de baruri și restaurante din zonă. 

Lângă Comisia Europeană, pe mica bretea a  Rue de la Loi care leagă Rond Point Schuman de Pacul Cinquatenaire, două restaurante New age foarte apreciate în timp normal  - Bon și Exki -  au acum la prânz doar câteva mese ocupate pe terasă. In interior, localurile sunt goale. 

Responsabilul de sală de la Exki ne mărturisește că de câteva zile are mai multi clienți decât se aștepta, dar concurentul său de vis-à-vis nu este la fel de optimist:

Lipsa reuniunilor fizice duce și la mai putini oaspeți în oraș. Hotelele capitalei belgiene suferă ca și restaurantele și în principal cele din jurul instituțiilor europene. 

In ultimii ani, lângă Parlamentul European mai multe hotele fuseseră implantate. Hotel Renaissance este acum ocupat în proporție de nici 20%, iar  Stanhope (5 stele) rămâne complet închis până la începutul lunii noiembrie.

Lobbiști, sindicaliștii, analiștii, ziariștii, politicienii și așa mai departe nu mai vin la Bruxelles pentru diferite întâlniri și reuniuni și s-ar putea ca această tendință să continue și după pandemie. 

La Clubul Presei din Bruxelles, pe Rue Froissart – la doi pași de Consiliul European – de câțiva ani se stabilise practica diferitelor conferințe politice care au dispărut brusc în martie și nu au mai fost reluate. 

La începutul izolării când UE a fost luată prin surprindere și multe reuniuni de la Bruxelles au fost anulate, cei care au suferit primii au fost interpreții care s-au trezit brusc cu un venit mult diminuat. 

Situatia lor s-a ameliorat înaintea verii când a început un ritm aproape normal al videoconferințelor, dar ei nu uită că în lunile de primăvară, instituțiile europene le-au întors spatele. Parlamentul European le-a propus atunci doar o simplă despăgubire de 1500 de euro. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan