Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un pas către exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Cu ce se alege statul? Ce câștigă economia?

gaze.jpg

Exploatarea gazelor naturale din perimetrul Midia a intrat în linie dreaptă. Anul viitor vor fi produși primii metri cubi.
Exploatarea gazelor naturale din perimetrul Midia a intrat în linie dreaptă. Anul viitor vor fi produși primii metri cubi.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Săptămâna trecută, a fost lansată construcția infrastructurii care va exploata gaze naturale dintr-un perimetru din Marea Neagră. Este o parte, apropiată de obiectivul final, din epopeea de ani de zile a explorării și exploatării gazelor din apele teritoriale românești.

Concret, exploatarea gazelor din perimetrul Midia va necesita construirea unei conducte offshore pe o distanță de 121 kilometri, conducte terestre întinse pe 4,3 kilometri, plus conductele care fac legătura între sondele care exploatează zăcămintele. La acestea se adaugă o stație de tratare a gazelor și cinci sonde de producție. Merită menționată întreaga arhitectură necesară unui astfel de proiect pentru a înțelege mai bine ce presupune exploatarea gazelor naturale din zona offshore. Mai trebuie adăugat că întreaga construcție și sondele vor fi realizate de o companie românească, fapt care arată că, în anumite condiții, firmele românești pot dezvolta și ele tehnologii și modele de construcție pentru exploatarea offshore a hidrocarburilor. În total, investiția va fi între 400 și 500 milioane euro.

Dar, demararea lucrărilor la perimetrul Midia naște câteva întrebări. De ce exploatarea de la Midia este mult mai avansată decât cea din perimetrul Neptun, de exemplu? În primul rând, pentru că Midia este o zonă cu adâncime redusă, în timp ce Neptun este un perimetru de mare adâncime. Ceea ce înseamnă că presupune tehnologii mai complicate și investiții mai mari.

În al doilea rând, abordarea investitorilor a fost diferită. Compania Black Sea, care deține concesiunea Midia, a fost hotărâtă să meargă mai departe cu investiția, indiferent de legislația neprietenoasă din domeniul fiscal sau a barierelor care au apărut, în decembrie 2018, cu ocazia adoptării Ordonanței 114. La sfârșitul anului 2018, toți investitorii în zona offshore din România au pus în așteptare proiectele lor, cu o excepție: compania care a lansat construcția pentru exploatarea perimetrului Midia. Trebuie, însă, remarcat că între Black Sea și compania Exxon, firmă care are în concesiune perimetrul Neptun, este o diferență semnificativă de talie. Acest lucru face ca deciziile și opțiunile de investiții să se facă în mod diferit.

În orice caz, compania Black Sea Oil&Gas merită remarcată pentru determinarea de care a dat dovadă într-un mediu legislativ complicat, cu schimbări numeroase de viziune și cu decizii la nivel politic care au descurajat realizarea unei investiții în zona offshore. Rămân totuși așteptări pentru începerea și a celorlalte investiții, chiar dacă mediul internațional în materie a suferit schimbări importante, iar prețul țițeiului și, implicit, tariful gazului au scăzut până la un nivel la care investițiile noi în zone offshore pot deveni nerentabile.

Ce cantitate de gaze va fi extrasă din perimetrul Midia? Companiile care fac parte din proiect au anunțat că rezerva de hidrocarburi este de 10 miliarde metri cubi, se vor exploata un miliard de metri cubi pe an, ceea ce înseamnă aproximativ 10% din consumul României. Nu este foarte mult, dar va conta peste un an, atunci când va începe efectiv producția.

Cum va fi folosit gazul extras din Marea Neagră? După ce au fost controverse timp de ani de zile cu privire la prețul impus prin Ordonanța 114 și la obligativitatea vânzării gazului exclusiv în țară, acum reprezentanții companiei care exploatează zăcămintele de gaze au anunțat că vor livra către o companie furnizor din România, firmă cu capital străin, și vor asigura cota obligatorie pe piața centralizată.

Ce câștigă statul român ca urmare a exploatării perimetrului Midia din Marea Neagră? Nu avem un răspuns clar. Ceea ce știm este că până în anul 2018 s-au purtat discuții aprinse pe tema nivelului de fiscalitate aplicat investițiilor offshore. După mai multe modificări, se ajunsese la o variantă ce părea convenabilă atât pentru stat cât și pentru investitori. A apărut, însă, Ordonanța 114, la sfârșitul anului 2018, și proiectele, cu excepția celui din perimetrul Midia, s-au oprit. Cu siguranță, există o estimare a ceea ce va însemna fiscalizarea exploatării a 10 miliarde de metri cubi de gaze, dar datele concrete vor trebui prezentate de reprezentanții statului sau de investitori.

Deocamdată, avem o certitudine și o speranță. Investiția în perimetrul Midia intră în faza de construcție și, într-un an, va începe să producă gaze naturale. Iar speranța este că investitorii în celelalte proiecte se vor decide să continue lucrările de exploatare a hidrocarburilor.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

   

 
Un pas către exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Cu ce se alege statul? Ce câștigă economia?