
Economie
Gândirea politică și castravetele
murati.jpg

Aceasta a fost și senzația de ieri, atunci când alianța politică PSD-ALDE-Pro România-UDMR a votat în Parlament creșterea punctului de pensie cu 40% și nu cu 14%, așa cum prevedea ordonanța adoptată de guvern. Este ca în sceneta lui Caragiale, oricât ai explica, oricât ai încerca să convingi o parte a politicienilor că o creștere a pensiilor cu 40% este nesustenabilă, ei o țin pe a lor și se întorc la „castravete”. Ei cresc pensiile, indiferent ce s-ar întâmpla la nivel economic, indiferent cine avertizează că o creștere a pensiilor poate avea efecte complicate pentru economia românească și indiferent cât de mari ar fi costurile.
Iar în ultima perioadă, pe diverse tonuri și cu diverse argumente, s-au prezentat destule motive pentru o amânare a creșterii punctului de pensie.
S-a spus că există riscul iminent ca agențiile de specialitate să coboare ratingul României până la nivelul „nerecomandat pentru investiții”, ceea ar echivala cu scăderea încrederii investitorilor în economia românească și ca urmare imediată o creștere a dobânzilor la împrumuturile pe care le face statul.
S-a arătat că bugetul fondului de pensii este deja deficitar, cu aproape șapte miliarde de lei, iar o creștere a punctului de pensie va trebui să fie acoperită tot prin transferuri de la buget și, în ultimă instanță, din împrumuturi interne sau externe.
S-a explicat că situația bugetului este complet dezechilibrată în acest moment. Bugetul are deja un deficit estimat între 7% și 8% din PIB, iar o creștere a punctului de pensie ar duce deficitul bugetar între 10% și 11% din PIB.
Să explicăm pe modelul unui buget de familie. Să spunem că veniturile unei familii sunt de 7.000 lei (adică aproximativ două salarii medii pe economie). Cheltuielile curente, cele cu întreținerea, cu plata unui credit sau plata la zi a facturilor, costă deja aproximativ 7.500 lei pe lună, adică cu 7% mai mult decât veniturile. Pentru că membrii familiei nu pot sau nu mai au timp să își mai ia un job pentru a-și suplimenta veniturile, ei acoperă cheltuielile lunare care depășesc veniturile prin împrumuturi de la prieteni, familie și, cum se pune, alți fraieri. Cei care îi creditează lună de lună sunt însă uimiți de faptul că în loc să își reducă cheltuielile, familia le crește. Cresc abonamentele pe care le plătesc, mai iau un credit de consum și ajung astfel să își ducă cheltuielile lunare la 7.700 lei, adică mai mult cu 10% decât veniturile încasate. În loc să scadă nivelul cheltuielilor, ei le cresc. Ce spun cei care îi împrumută lună de lună? Sunt mirați și tot mai reticenți în a le da bani. Se gândesc tot mai mult dacă familia le va mai putea da înapoi banii împrumutați. La fel stau lucrurile, păstrând proporțiile, și în ceea ce privește decizia din Parlament de creștere a punctului de pensie cu 40%, în loc de 14%.
S-a explicat, de asemenea, că impactul asupra bugetului va fi imens anul viitor, când vor trebui plătite pensii mai mari pe durata întregului an, nu ca anul acesta pe o perioadă de câteva luni. S-a remarcat că procesul de recalculare a pensiilor, care trebuie să aibă loc tot anul viitor, va avea un impact major asupra cheltuieililor statului cu pensiile. Deci, se vor suprapune două grupe de cheltuieli foarte mari, creșterea punctului de pensie și recalcularea pensiilor aflate în plată.
S-a spus că este aberant ca și pensiile mari și cele mici să aibă aceeași creștere cu 40%. De asemenea, pensiile speciale au rămas neatinse, iar efectul creșterii punctului de pensie asupra pensiilor speciale este neclar. Nu știm dacă nu cumva și pensiile speciale de 10.000 lei nu vor ajunge la 14.000 lei.
De altfel, prima reacție a piețelor la votul din Parlament a fost edificatoare: leul s-a devalorizat în fața monedei euro, iar valoarea obligațiunilor României s-a deteriorat. Probabil că în fața unor schimbări atât de rapide ale pieței, politicienii PSD-ALDE-Pro România-UDMR o vor ține în continuare pe a lor. Vor vorbi despre „castravete”, adică vor face tot ce pot pentru a crește punctul de pensie cu 40%.
Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.