
Economie
România, paradoxul Europei: Se câștigă mai bine la stat decât la privat. Cum echilibrăm balanța?
bani.jpg

Institutul Național de Statistică a analizat în amânunt date aferente lunii octombrie a anului 2018. Astfel, din studiu reiese că, în întreprinderile cu cel puţin 10 salariaţi aparţinând sectorului public, câştigul salarial mediu brut a fost 5802 lei/lună. Vorbim despre o valoare superioară mediei la nivel național cu 1208 lei. Spre comparație, în sectorul privat, câştigul salarial lunar mediu brut este sub media naţională cu 455 lei.
În marea majoritate a statelor europene, trendul este invers: se câștigă mai bine în mediul privat.
Economistul Mircea Coșea explică faptul că este bine că salariile la stat urmează un trend ascendent. Totuși, evaluarea bugetarilor trebuie să vină la pachet cu această tendință. De asemenea, și restructurarea aparatului bugetar. Politicienii au, însă, mai mereu alte priorități, spune Mircea Coșea:
Despre lipsa de curaj politic în rezolvarea vechii probleme a aparatului bugetar supraponderal și ineficace vorbește și consultantul fiscal Adrian Bența. Ca și Mircea Coșea, el subliniază că mărirea salariilor în sectorul bugetar nu este un lucru negativ. Totuși, măsuri concomitente cu măririle salariale trebuie luate:
Dacă la nivel politic nu sunt luate măsurile adecvate pentru echilibrarea raportului între salarizarea de la stat și cea din privat, ce poate face mediul de afaceri pentru micșorarea acestui decalaj sau poate chiar pentru apariția unui avans al câștigurilor din mediul de business față de cel bugetar? Reprezentantul oamenilor de afaceri, Cristian Pîrvan, crede că nu sunt foarte multe soluții la îndemâna firmelor:
Mutarea unei părți din angajații statului în sectoare competitive din mediul privat, la pachet cu evaluarea bugetarilor rămași în sistem ar fi soluții pentru eficientizarea pieței muncii. Așadar, când vor exista condițiile economice și mai ales politice pentru punerea în practică a acestui scenariu? Economistul Mircea Coșea subliniază că totul va depinde de rezultatul alegerilor parlamentare din acest an, fiind esențial ca Guvernul și Parlamentul să acționeze în aceeași direcție:
Revenind la rezultatele studiului INS, mai merită remarcat faptul că, în continuare, femeile sunt în general mai prost plătite decât bărbații. Cele mai mari diferenţe dintre salariile medii ale femeilor şi cele ale bărbaţilor au fost în cazul tinerilor (15-24 ani), femeile realizând cu 137 lei/lună mai puţin decât bărbaţii.
Pe de altă parte, de remarcat este și diferența de remunerare în funcție de pregătire. Cei care au o educație superioară au salarii mai mari de până la 2,5 ori decât cei cu un nivel de educaţie inferior.
„Aici, lucrurile sunt simple”, explică liderul sindical Petru Dandea: „eliminarea posibilității negocierii contractelor colective de muncă la nivel național a dus la înmulțirea considerabilă a persoanelor prost plătite”: