Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Pîrvan: Majorarea pensiilor cu 40% pune la pământ investițiile

airvan.jpg

AOAR: Pensiile marite cu 40% vor arunca deficitul in aer
AOAR: Pensiile marite cu 40% vor arunca deficitul in aer

Mediul de afaceri reacționează după decizia Parlamentului de a majora pensiile cu 40 la sută. Este o decizie imposibil de pus în practică fără să arunci deficitul în aer.

Investițiile vor fi sacrificate din nou, atrage atenția la RFI secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri, Cristian Pîrvan.
Tot el este convins că legea va fi întoarsă de către Curtea Constituțională.
"CCR nu va fi de acord cu această majorare, deși este lege, va găsi o formulă destul de avocățească pentru că și Curtea Constituțională are o altă problemă, cea a pensiilor speciale. 
Și atunci la pensiile speciale CCR spune că nu poți să umbli, că e un drept câștigat, iar la pensiile obișnuite spui că nu se pot da.
E destul de complicat de explicat de ce ai această poziție.
Dar nu mă îndoiesc că vor găsi o explicație. În mod normal este clar că, dacă nu se apelează la alte resurse financiare, așa cum s-a imaginat atunci când au făcut această creștere, alte posibilitătți nu sunt pentru că chestia cu împrumutul nu este o soluție".

Ce impact va avea această creștere asupra mediului de afaceri?

Cristian Pîrvan spune că mediul de afaceri va fi afectat pentru că, dacă decizia de majorare cu 40 la sută se va menține, ca să nu ajungi cu un deficit bugetar de 11 la sută, așa cum se estimează, nu ai altă soluție decât să pui la pământ investițiile, așa cum s-a practicat ani de zile. La fiecare măsură populistă s-au redus banii de investiții. Dacă România nu are nevoie de investiții, nu știu ce mai putem să discutăm. Alții inventează investiții ca să poată să miște economia, noi avem nevoie de investiții și dacă nu le facem eventual că mediul de afaceri nu va avea ceea ce el nu va face niciodată: că lucrări în infrastructură el nu va face, mai spune secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri, Cristian Pîrvan (AUDIO)

 

La rândul ei, Camera de comerț româno-americană AmCham subliniază că România se află într-o situație fără precedent și că transmite un mesaj confuz comunității investiționale, riscând o retrogradare a rating-ului de țară în aceeași săptămână în care a devenit aplicabilă promovarea pieței de capital românească.
Iresponsabilitatea parlamentarilor care au votat această majorare va conduce pe viitor la o povară bugetară greu de acoperit”, avertizează și președinta Confederației naționale pentru Antreprenoriat Feminin.