
Economie
Prăpastia
overcoming-2127669_340.jpg

Astfel, Coaliția pentru Dezvoltarea României a transmis că economia nu poate susține creșterea pensiilor cu 40%. Confederația Patronală Concordia atrage atenția asupra creșterii deficitului bugetar ca urmare a deciziei de a crește pensiile, ceea ce pune sub semnul întrebării capacitatea guvernului de a derula programe de sprijin pentru relansarea economiei. Confederația Patronală Concordia este reprezentativă la nivelul economiei naționale, partener de dialog social și reprezintă 1.500 de companii, care au în total aproximativ 300.000 de angajați.
CONAF, Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin, atrage atenția că o creștere a pensiilor cu 40% va duce la împrumuturi mai mari ale statului și la dobânzi mai mari. CNIPMMR, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, atrage atenția asupra lipsei de sustenabilitate a măsurii de creștere a pensiilor. CNIPMMR are opt federații regionale și 98 de membri asociați, adică organizații patronale teritoriale și sectoriale. Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) consideră că generarea unor cheltuieli bugetare nesustenabile reprezintă un risc major pentru România. Asociația reprezintă 800 de antreprenori, manageri sau experți. Camera de Comerț Româno-Germană critică decizia Parlamentului, organizația având aproximativ 600 de firme-membre.
Luările de poziție ale organizațiilor de afaceri sunt sugestive. Nu este vorba de o coaliție îndreptată împotriva unei părți a clasei politice. Mai degrabă, este expresia unei exasperări la care au ajuns antreprenorii, managerii sau profesioniștii din domeniul de business.
De ce oamenii de afaceri au simțit nevoia să ia o poziție atât de clară pe tema creșterii pensiilor? Este destul de clar. Reprezentanții mediului economic se tem din cel puțin patru motive. Experiența le arată că o creștere a cheltuielilor publice, și așa dedicate într-o proporție covârșitoare pensiilor și salariilor bugetare, va pune sub semnul întrebării o bună parte din investițiile publice. În ultimii ani, fondurile bugetare alocate investițiilor au fost sacrificate în favoarea cheltuielilor sociale. Chiar și fondurile europene, pe care se mizează pentru viitoarele investiții, au nevoie de bani de la buget pentru cofinanțare sau pentru plățile în avans.
În al doilea rând, oamenii de afaceri știu foarte bine că o creștere a pensiilor cu 40% va zdruncina serios încrederea investitorilor care ar dori să vină în România. Aceștia urmăresc atent evoluțiile macroeconomice și rapoartele instituțiilor financiare. Indicatorii bugetari se vor degrada, iar această evoluție va fi penalizată de agențiile internaționale. Rezultatul va fi că o bună parte din proiectele de investiții private vor fi puse în așteptare.
În al treilea rând, creșterea cheltuielilor bugetare va însemna o creștere a îndatorării publice. Iar o escaladare a datoriei suverane vine la pachet cu restricții privind creșterea cheltuielilor publice, adică, poate aduce o criză bugetară.
În al patrulea rând, antreprenorii și managerii companiilor știu prea bine că revenirea la parametri bugetari normali ar putea să se facă prin creșterea unor taxe și impozite. În felul acesta, companiile și angajații din sectorul privat vor fi puși să plătească în contul beneficiilor obținute de salariații de la stat și de pensionari.
De fapt, reacția organizațiilor reprezentative pentru mediul de afaceri arată prăpastia la care s-a ajuns între sectorul public și cel privat. Ani de zile, antreprenorii și managerii din sectorul privat au asistat la modul în care administrația centrală și locală s-a umflat cu angajați, ani de zile au luptat să își păstreze angajații atrași cu salarii mai mari la stat și au privit cum performanța serviciilor publice scade, iar birocrația crește. Administrația a reușit foarte rar să ducă până la capăt proiectele de investiții. Toate acestea au săpat o prăpastie adâncă între stat și privat. Chiar dacă criza economică nu a lovit cu toată forța „paharul s-a umplut”. Mediul economic transmite mesajul clar că acceptă tot mai greu ca boacănele politicienilor să se spargă „în capul” companiilor private.
Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.