Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UK: Statul va continua să subvenționeze salariile unor lucrători

rishi_sunak.png

Rishi Sunak
Cancelarul Rishi Sunak a anunțat continuarea subvenționării salariilor pentru unii lucrători după 1 noiembrie
Image source: 
BBC

În Marea Britanie, statul și firmele vor continua să subvenționeze salariile lucrătorilor care nu au reușit să se întoarcă la locul de muncă cu normă întreagă din cauza pandemiei Coronavirus. Planul guvernului este menit să prevină creșterea masivă a șomajului.

Ministrul de finanțe, cancelarul Rishi Sunak, a declarat că noua schemă face parte dintr-un "plan mai larg al economie de iarnă”. 

La ora actuală circa trei milioane de lucrători - sau 12% din forța de muncă din Marea Britanie - se află în prezent în șomaj tehnic, parțial sau total, conform cifrelor oficiale. Schema de păstrare a locurilor de muncă inițiată de cancelar în martie se încheie pe 31 octombrie.

"Guvernul va sprijini în mod direct salariile persoanelor care lucrează, oferind firmelor care se confruntă cu recesiunea să solicite opțiunea de a menține angajații într-un loc de muncă cu program redus, ca alternativă la concediere", a spus cancelarul Sunak.

El a adăugat că noua schemă va "sprijini doar locuri de muncă viabile”, spre deosebire de locurile de muncă care există doar pentru că guvernul continuă să subvenționeze salariile.

"Obiectivul principal al politicii noastre economice rămâne neschimbat - de a sprijini locurile de muncă ale oamenilor - dar modul în care realizăm acest lucru trebuie să evolueze", a spus el. "Nu pot salva fiecare afacere, nu pot salva fiecare loc de muncă.”

Noul sistem va începe la 1 noiembrie și va costa guvernul aproximativ 300 de milioane de lire sterline pe lună.

Cancelarul Sunak a spus că va fi disponibil un sistem similar și pentru lucrătorii independenți (self employed).

Principalele prevederi ale noii cheme sunt:

  • guvernul va subvenționa plata angajaților care lucrează mai puțin decât orele normale din cauza cererii mai reduse;
  • se va aplica personalului care poate lucra cel puțin o treime din orele lor obișnuite;
  • angajatorii vor plăti personalul pentru orele de muncă;
  • pentru orele în care angajații nu pot lucra, guvernul și angajatorul vor acoperi fiecare o treime din salariul pierdut;
  • subvenția va fi plafonată la £697,92 pe lună;
  • toate întreprinderile mici și mijlocii vor fi eligibile pentru schemă;
  • o firmă mai mare va fi eligibilă dacă cifra de afaceri a scăzut în timpul crizei;
  • schema va fi deschisă angajatorilor din Marea Britanie, chiar dacă nu au folosit schema anterioară;
  • schema se va desfășura timp de șase luni începând din noiembrie;

Cancelarul Sunak a anunțat, de asemenea, că întreprinderilor care au împrumutat bani prin sistemul de împrumut al guvernului li se va acorda mai mult timp pentru a rambursa banii.

O reducere a TVA pentru companiile de ospitalitate și turism va fi, de asemenea, prelungită până în martie. Reducerea de la 20% la 5% TVA - care a intrat în vigoare la 15 iulie - urma să expire la 12 ianuarie anul viitor.

Cancelarul Sunak a spus că întreprinderile mici care au contractat împrumuturi „Bounce Back” pot folosi un nou sistem de rambursare flexibil Pay as You Grow. Aceasta înseamnă că împrumuturile pot fi rambursate pe o perioadă de 10 ani în loc de termenul inițial de șase ani.