Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România, cercul vicios. Retrogradare rating, cheltuieli bugetare mari, deficit mare, costuri de împrumut mari

criza.jpg

România poate avea o evoluție negativă.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Cristian Popa, membru în Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României, devine una din vocile care contează în spațiul public. Refuzând populismul și susținând ideea de echilibru bugetar, Cristian Popa scria în urmă cu câteva săptămâni că „România se joacă cu focul”.

Economistul din Consiliul de administrație al BNR recidivează. Cu ocazia conferinței organizată de Asociația Administratorilor de Fonduri, Cristian Popa a revenit cu o serie de idei și observații pe tema echilibrelor macroeconomice. Opiniile economistului sunt tranșante, directe și de-a dreptul premonitorii.

Astfel, cea mai interesantă afirmație este legată de reacția agențiilor de rating în cazul în care pensiile vor crește cu 40%. Există opinii diferite legate de ce se va întâmpla cu ratingul României în cazul în care cheltuielile bugetare vor crește din nou. Așteptările specialiștilor sunt că ratingul României va fi retrogradat la categoria „nerecomandat pentru investiții”, așteptări bazate chiar pe observațiile agenției „Standard and Poors” din acest an. Agenția de rating scria la începutul anului, negru pe alb, că pensiile vor crește cu 10% și nu cu 40 de procente. De aceea, a apărut ideea unei înțelegeri negociate între reprezentanții guvernului și decidenții agenției de rating. O încălcare a acordului ar atrage după sine o retrogradare a ratingului de țară.

Cristian Popa o spune răspicat. Toate cele trei agenții de rating importante urmăresc ce se întâmplă cu legea pensiilor, iar o aplicare a creșterii punctului de pensie cu 40% va atrage o scăderea a ratingului. România este cotată de toate agențiile de specialitate cu perspectivă negativă, ceea ce înseamnă că o coborâre a ratingului va echivala cu intrarea în categoria „junk”, adică „nu se recomandă pentru investiții”. Desigur, când un oficial al BNR spune acest lucru, chiar și în nume propriu, trebuie să luăm afirmația foarte în serios.

Dar, o retrogradare a ratingului de țară nu este decât începutul problemelor pe care le poate avea România. Dacă Parlamentul aprobă în continuare creșterea cheltuielilor bugetare (pentru că în plen s-a votat în afară de creșterea punctului de pensie, o creștere a salariilor profesorilor, mai mulți bani pentru Catedrala Neamului, iar decizia Curții Constituționale obligă guvernul să dubleze alocațiile pentru copii), împrumuturile statului se vor face mai greu și mai scump.

În acest context, o creștere a deficitului bugetar începe să frâneze economia, adică devine neproductiv să te îndatorezi, pentru că dobânzile și implicit costurile cresc. De altfel, deficitul bugetar este deja foarte mare, iar dacă va ajunge la 10%-11% din PIB va însemna că va fi de aproximativ 100 miliarde lei. La acest nivel al deficitului finanțarea României depinde de piața internă și cea internațională. Până acum, piețele au fost bune cu noi, spune Cristian Popa. „Dar, există riscul ca piețele să îți închidă telefonul”, după cum se exprimă chiar economistul de la BNR. Iar investitorii care cumpără datoria publică românească sunt foarte atenți la riscul evoluțiilor fiscale. Adică, mai clar, se uită la cât de mari sunt creșterile de cheltuieli publice și își fac o serie de calcule dacă România le poate acoperi. Nu le place ce văd, a spus economistul Cristian Popa.

Avertismentul este cât se poate de util, pentru că toată lumea trebuie să înțeleagă că excesele bugetare trebuie finanțate prin contractarea unor împrumuturi, iar cu cât cresc cheltuielile cu atât mai mari vor fi și împrumuturile făcute de stat. Ceea ce va însemna o creștere a ponderii în produsul intern brut a datoriei publice.

În toate statele a crescut deficitul bugetar. Dar, diferența dintre România și celelalte state este că în Uniunea Europeană deficitul a crescut din cauza unor cheltuieli conjuncturale, legate de criza sanitară și de pachetele de redresare a economiei. În schimb, România s-a angajat la cheltuieli permanente mari, cum sunt pensiile și salariile bugetare, care vor trebui făcute an de an.

În concluzie, România se află într-o situație bugetară dificilă, iar deciziile din Parlament nu fac decât să agraveze și mai mult starea finanțelor publice.

 

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 

 

 
România, cercul vicios. Retrogradare rating, cheltuieli bugetare mari, deficit mare, costuri de împrumut mari