Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primarii-surpriză: trec lejer testul IQ. Dar cel al caracterului?

costum.jpg

Alegerile locale au adus câteva surprize și noutăți. Punctul comun este apariția pe scena politică la nivel înalt a unor profesioniști și antreprenori.
Alegerile locale au adus câteva surprize și noutăți. Punctul comun este apariția pe scena politică la nivel înalt a unor profesioniști și antreprenori.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Una din temele care au preocupat, în mod constant, România, în ultimii 25 de ani, a fost înnoirea clasei politice. Niciodată, după anul 1989, românii nu au fost mulțumiți de liderii lor politici. Iar percepția a fost susținută de performanțele slabe ale economiei, de lentoarea reformelor și de lipsa de viziune a politicienilor.

În cadrul procesului de schimbare a clasei politice un subiect aparte a fost cel al oportunității implicării oamenilor de afaceri în politică și în administrație. Omul de business Ion Țiriac era dat ca favorit la funcția de prim-ministru (ceea ce nu s-a întâmplat niciodată) și ne putem aminti că, la un moment dat, George Copos a fost, pentru o scurtă perioadă, viceprim-ministru al guvernului. Ceea ce nu l-a împiedicat ca, peste câțiva ani, să execute o pedeapsă cu privarea de libertate.

Una peste alta, înnoirea clasei politice a rămas doar o vorbă goală, iar implicarea în administrație a antreprenorilor și profesioniștilor a fost sporadică și fără efecte vizibile. Toate „corpurile străine” care au îndrăznit să facă pasul în politică, precum oameni de afaceri sau profesioniști, au fost neutralizate, adică, în loc să schimbe sistemul, au fost schimbate de sistem.

Din acest punct de vedere, alegerile locale din 27 septembrie a.c. au adus nu doar câțiva învingători politici surprinzători, ci și CV-uri interesante.

Nicușor Dan, doctor în matematică, este un profesionist care a intrat în politică după ce a trecut o perioadă prin sectorul organizațiilor neguvernamentale. Radu Mihaiu, primarul ales al sectorului 2 din București, a fost antreprenor în domeniul tehnologiei informației și a debutat în politică în guvernul Cioloș. Ciprian Ciucu, noul primar al sectorului 6, expert în domeniul administrația publice.

Surpriza mare a fost la Timișoara, acolo unde un cetățean german a reușit să câștige fotoliul de primar. Dominic Fritz are profilul tipic unui tânăr european. La vârsta de 19 ani venea în România ca voluntar în mai multe proiecte umanitare. Acest lucru ne aduce aminte de zecile de mii de studenți europeni care, prin programul Erasmus, studiază în alte state decât țările lor de reședință. Dominic Fritz a urmat o carieră de profesionist, lucrând ca șef de cabinet al fostului președinte al Germaniei. Chiar dacă Timișoara este un oraș cosmopolit, victoria în alegeri a unui cetățean german este, cu adevărat, o performanță.

La Brașov, Allen Coliban este și el un fost antreprenor în sectorul de tehnologia informației, care a făcut pasul în politică în urmă cu doar câțiva ani.

Nu trebuie uitat noul primar al municipiului Bacău, Lucian Viziteu, un profesionist cu studii inginerești în România (absolvent al Facultății de Automatică) și economice în Franța (doctor în finanțe al Universității de la Grenoble).

Ce îi unește pe cei șase? Câteva caracteristici comune. Sunt antreprenori sau, eventual, profesioniști în diverse domenii. Sunt oameni tineri. Vârsta lor este între 36 de ani (Viziteu) și 43 de ani (Mihaiu). Doar Nicușor Dan cu cei 50 de ani ai săi strică media. În fine, toți sunt nou veniți în politică și administrație.

Se spune că votul a fost politic. Este adevărat. Se spune că votul a fost negativ. Și acest lucru este adevărat, dar chiar și în aceste condiții nu se schimbă în mod esențial ceea ce s-a întâmplat. Adică, apariția pe scena politică a unor antreprenori și profesioniști.

Trebuie să fim, totuși, realiști. Nu există nicio garanție că noii primari vor reuși să facă performanță în administrație. Mai ales că toți pleacă la drum cu o experiență minimă în gestionarea problemelor unei unități administrative locale. Dacă ei vor schimba sistemul sau dacă sistemul îi va schimba pe ei, vom vedea în următorii ani. Deocamdată, trebuie să remarcăm că înnoirea clasei politice face pași timizi, dar se întâmplă. Iar cel mai important lucru de menționat este că antreprenorii și profesioniștii și-au găsit un public care să îi voteze. Acesta este un pas înainte care ar putea să îi aducă în politică și pe alți oameni de afaceri sau experți. Ceea ce ar putea forța, per total, creșterea IQ-ului clasei politice românești. Un test pe care primarii-surpriză îl trec lejer. Dar, oare, vor trece și „testul caracterului”?

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 

 
Primarii-surpriză: trec lejer testul IQ. Dar cel al caracterului?