Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cazul Câmpulung Muscel: cât cheltuiesc primăriile pe salarii? Cât pentru investiții?

elena.jpg

Elena Lasconi este primarul ales al municipiului Câmpulung Muscel, din județul Argeș.
Elena Lasconi este primarul ales al municipiului Câmpulung Muscel, din județul Argeș.
Image source: 
Facebook

Una din cele mai interesante informații ale sfârșitului de săptămână trecut vine de la Elena Lasconi, primarul ales al municipiului Câmpulung Muscel, din județul Argeș. Câmpulung Muscel este al doilea oraș ca mărime al Argeșului, cu aproximativ 36.000 de locuitori. Noul primar a explicat la postul de televiziune Digi 24 că bugetul anual al orașului este de 20 milioane euro, din care 14 milioane euro sunt cheltuiți pe salariile angajaților din primărie, consiliul local și din companiile deținute de consiliu. În total, sunt 455 de salariați.

Avem aici două situații curioase. În primul rând, este aberant din punct de vedere economic ca 70% din bugetul unui oraș să fie cheltuit pentru salarii. Evident, este un dezechilibru la care s-a ajuns în timp, cel mai probabil prin umflarea departamentelor primăriei și a schemei de personal, dar și prin creșterea salariilor. În acest moment, nu va fi chiar simplu ca noul primar să scadă cheltuielile sau să le rebalanseze între salarii și investițiile pentru oraș.

Alocarea a 70% din buget pentru salarii depășește cu mult procentajul de la nivel național, care este, în primele opt luni ale acestui an, de 38% din venituri sau 32%, anul trecut. Dar, nu este o surpriză, în condițiile în care în ultimii trei ani creșterea numărului de angajați în administrație și în același timp creșterea salariilor acestora au devenit o adevărată politică publică.

În al doilea rând, un calcul simplu ne arată media salariilor în primăria Câmpulung Muscel și în companiile asociate. Așadar, 14 milioane de euro împărțite la 455 de angajați înseamnă un salariu mediu brut de aproximativ 12.000 lei. Surpriză! Salariile sunt foarte mari, dacă ne raportăm la salariul mediu pe țară, care este de aproximativ 5.500 lei, sau chiar la veniturile din sectorul privat.

De fapt, dacă nu cumva cifrele sunt eronate, avem încă o imagine a ceea ce se întâmplă în administrația locală, nu doar în cea centrală. Adică, angajări multe și cu salarii duble față de media pe țară. Pare o adevărată risipă de resurse.

Dar, cu siguranță, Câmpulung Muscel nu este un caz izolat în România. O analiză transparentă ar ajunge la concluzii asemănătoare în foarte multe comune, orașe sau municipii din România.

Există, însă, și exemple pozitive. Ilie Bolojan, fostul primar al municipiului Oradea și actual președinte al Consiliului Județean Bihor, a fost prezent în emisiunea de televiziune împreună cu primarul din Câmpulung Muscel și a precizat că bugetul de salarii pentru municipiul Oradea este egal cu cel al orașului argeșean. Sunt, totuși, două diferențe importante. Veniturile primăriei Oradea sunt mai mari decât cele ale Muscelului și Oradea are 222.000 de locuitori, cu aproape 185.000 de cetățeni mai mulți decât Câmpulung.

Ce ne arată aceste cifre, prezentate doar la prima vedere, fără o analiză de substanță? Că multe unități administrativ-teritoriale au scăpat din mână cheltuielile. Din lipsă de profesionalism sau din interes, o parte din primarii din România au dat liber la angajări, au crescut salariile din administrație fără să facă o corelare între cheltuieli și veniturile obținute.

O greșeală s-a făcut și la nivel național. Ar fi trebuit să existe un standard privind numărul de angajați într-o administrație, în funcție de numărul de locuitori, nivelul de dezvoltare al economiei locale și gradul de informatizare al serviciilor publice.

Creșterea, în același timp, a salariilor și a personalului din administrația locală a fost cauzată de adoptarea, la jumătatea anului trecut, a Codului administrativ prin ordonanță de urgență. În cadrul Codului, au fost introduse o serie de prevederi legale care au încurajat angajările și creșterea salariilor până la un nivel greu de susținut de bugetele locale. Ar trebui ca viitorul Parlament să analizeze atent Codul administrativ atunci când va intra în dezbatere.

Cei mai mulți primari păstrează o tăcere asurzitoare asupra cifrelor bugetului local. Regula a fost încălcată acum de Elena Lasconi. Foarte bine. S-a deschis oare „cutia Pandorei”? Vor urma și alți primari care vor face o analiză serioasă a bugetului local? Ar fi esențial, pentru că o bună guvernare ar trebui să plece din acest punct.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 

 
Cazul Câmpulung Muscel: cât cheltuiesc primăriile pe salarii? Cât pentru investiții?