Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primele transportoare americane Piranha5 asamblate la UMB au ajuns la Craiova

piranha.jpg

Transportor blindat Piranha5 pe drumul către Brigada multinațională NATO de la Craiova, 13 octombrie 2020
Image source: 
Facebook / Ministerul Apărării Naționale

Primul lot de 12 transportoare blindate Piranha 5 asamblate la Uzina Mecanică București (UMB) au intrat marți dimineață  în dotarea ”Scorpionilor Roșii”, parte a Brigăzii Multinaționale NATO de la Craiova, a anunțat Ministerul Arărării Naționale.

Livrarea face parte dintr-un contract semnat în 2018 cu compania americană General Dynamics,  în valoare de aproape 900 de milioane de euro pentru livrarea către Armata României a 227 de blindate 8x8 Piranha 5.

Primele transportoare au fost produse în Elveția, dar americanii de la General Dynamics au acceptat ulterior ca aproape 200 dintre transportoare să fie fabricate la Uzina Mecanică Bucureşti, unde a şi fost amenajată o linie de fabricaţie şi de mentenanţă.

Turela care este montată pe Piranha 5 este produsă de către israelienii de la Elbit tot în România, la Măgurele și va fi montată pe blindate pe linia de asamblare de la UMB, precizează hotnews.ro.

După primul lot de 36 de blindate deja finalizate în prezent, UMB ar urma să fie implicată mai mult în contract, planul celor de la General Dynamics fiind ca pe viitor operațiunile complexe de sablare, vopsire și asamblare finală a tuturor componentelor să fie făcute în fabrica din București, în timp ce carcasa și sistemul de tracțiune să fie în continuare realizate la uzina din Elveția.

„Am satisfacția că, de acum înainte, celelalte transportoare contractate vor fi produse în România, iar mentenanța lor se va face tot în țară. Militarilor le vor fi livrate blindatele PIRANHA V atât de necesare, iar Uzina Mecanică București se va dezvolta, devenind una din capacitățile de producție pentru apărare de interes strategic pentru securitatea națională. Sunt încrezător că următorul lot de blindate PIRANHA V va fi livrat militarilor în mai puțin de un an și lucrurile vor intra pe un făgaș normal”, declara în urmă cu câteva zile ministrul apărării Nicolae Ciucă, citat de hotnews.