Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mircea Coșea : Bruxellesul ne avertizează că nu mai putem rămâne o economie ”colonială”, fără plus valoare

johannes_hahn_in_kosovo.jpeg

Comisarul european Johannes Hahn
Sursa imaginii: 
Comisia Europeană

Comisarul european Johannes Hahn s-a aflat joi la București. După o întrevedere cu premierul Ludovic Orban, înaltul oficial european a transmis un mesaj clar :  România va fi sprijinită să devină mai competitivă, deoarece „pe viitor ne așteaptă probabil și alte crize”.

Hahn a discutat cu Orban planul de relansare economică a României și Uniunii Europene. ”De acum, în condițiile actuale, ne vom concentra cu mai mare intensitate pentru a vedea cum aceste fonduri și acești bani pot veni în ajutor, în viitor, și în ce mod să investim în acest viitor, nu doar se umplem anumite goluri”, a avertizat comisarul european responsabil pentru buget și administrație, care a mai cerut Bucureștiului ”termene concrete”. Profesorul Mircea Coșea de la Academia de Studii Economice spune că mesajul e clar : România nu mai poate rămâne o țară ”colonială”, care doar exportă materii prime și inteligență și nu aduce plus valoare Uniunii Europene. În secolul 21 când întreaga construcție economic trebuie regândită, România nu mai poate veni cu proiecte de construcție de autostrăzi, rețele de canalizare și spitale, chiar dacă și acestea sunt necesare. În schimb, România ar trebui să dezvolte capacități de procesare a materiilor prime valoroase din agricultură și să scape de dependența de importuri care fac ca orice creștere economic să ajute de fapt alte state. De asemenea, România ar trebui să investească într-o altă ”materie primă” valoroasă : inteligența. Cum? Venind cu proiecte de cercetare, inovare și dezvoltare.

Trăgând linia, profesorul în economie Mircea Coșea avertizează că mesajul comisarului Hahn nu e întâmplător și e un semnal că Uniunea Europeană va fi extreme de selectivă cu proiectele și programele prezentate de România. Ascultați interviul integral…

 
Profesorul Mircea Coșea de la Academia de Studii Economice despre mesajul comisarului Johannes Hahn