Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pandemia poate declanşa o criză financiară, spune economistul şef al Băncii Mondiale

carmen_reinhart.jpg

Sursa imaginii: 
tellerreport.com

Carmen Reinhart – economistul şef al Băncii Mondiale, crede că pandemia de Covid-19 se transformă într-o criză economică de proporții şi atenţionează asupra posibilei apariţii a unei crize financiare majore.

Economistul șef al Băncii Mondiale a declarat pentru „Bloomberg Television”:

"Aceasta nu a început ca o criză financiară, dar se transformă într-o criză economică majoră, cu consecinţe financiare foarte serioase. Avem un lung drum în faţă".

La întrebarea dacă achiziţiile de obligaţiunile ale băncilor centrale, pentru a menţine randamentele scăzute, constituie un joc cu sumă nulă, de vreme ce toată lumea face la fel, Carmen Reinhart a răspuns:

"Acesta este un război. În timpul unui război guvernele îşi finanţează cheltuielile prin orice mijloace pot şi acum necesităţile sunt mari. Scenariul în care suntem acum nu este unul sustenabil".

Carmen Reinhart a făcut aceste declaraţii după decizia celor mai bogate state ale lumii, care au căzut de acord să reînnoiască o iniţiativă privind moratoriul datoriilor celor mai sărace ţări pentru prima jumătate a anului 2021, mai puţin decât prelungirea pentru un an cerută de Banca Mondială.

Amintim, Reinhart a fost numită în postul de economist şef al Băncii Mondiale în luna iunie, și a devenit renumită pentru analiza făcută asupra ultimei crize financiare din 2009, în cartea "This Time Is Different: Eight Centuries of Financial Folly”, scrisă împreună cu colegul său de la Harvard – Kenneth Rogoff.