
Economie
O invitație
default.png

Ieri, Florin Cîțu, dincolo că a criticat în termeni duri programul de guvernare prezentat la sfârșitul lunii august de către PSD, a mai făcut un gest peste care nu ar trebui să trecem atât de repede. Este vorba despre invitația pe care ministrul finanțelor a adresat-o președintelui PSD de a participa împreună la discuțiile care urmează să aibă loc cu agențiile de rating. Trebuie să credem că invitația pentru Marcel Ciolacu nu a fost făcută în glumă. Ideea este cât se poate de serioasă și ar trebui tratată ca atare de către președintele PSD.
De ce? Pentru că, pe de o parte, PSD acuză de câteva luni bune că nu există un dialog între forțele politice aflate la guvernare și cele care au o majoritate incertă în Parlament. Invitația lui Florin Cîțu trebuie înțeleasă ca o chemare la dialog și la găsirea unei abordări comune într-o problemă de importanță națională și anume încercarea de a convinge agențiile de rating să nu retrogradeze România.
Pe de altă parte, o întâlnire comună putere-opoziție cu reprezentanții agențiilor de rating ar aduce o clarificare atât de necesară asupra viziunii economice și asupra unor măsuri care se pot lua în următoarea perioadă fără ca finanțele publice să nu fie aruncate în aer.
Aflat în afara guvernării, PSD, împreună cu ALDE și Pro România au susținut în mod constant aplicarea unor măsuri care ar atârna greu în buget și care ar inflama deficitul bugetar: creșterea punctului de pensie cu 40%, dublarea alocațiilor pentru copii sau oferirea cu mare larghețe a unor prime și beneficii bănești pentru o serie de bugetari. Adevărul este că PSD a hărțuit Executivul presându-l din toate pozițiile să crească salariile și pensiile chiar în fața riscului ca deficitul bugetar și datoria publică să explodeze nu doar anul acesta, ci și în anii următori.
De altfel, programul de guvernare prezentat de social-democrați, care va sta la baza viitoarelor alegeri parlamentare, este foarte asemănător cu cel din anul 2016. Adică, include o pleiadă de promisiuni cu caracter social. Numai că economia românească, la fel ca economia europeană, nu mai este în faza de creștere, ci se află deja într-un moment de scădere pronunțată care își pune amprenta asupra finanțelor publice.
În acest context complicat, România așteaptă la sfârșitul acestei luni și la începutul lunii viitoare notele celor trei agenții de rating, în toate cazurile aflându-se pe marginea căderii spre junk, adică în categoria nerecomandat pentru investiții.
Ar fi foarte interesant de văzut cum ar putea Marcel Ciolacu să îi convingă pe analiștii agențiilor de rating că este momentul ca România să crească pensiile și salariile. Ar fi un exercițiu util, care ar putea să îl responsabilizeze pe președintele social-democraților și eventual pe ceilalți lideri ai partidului. Sunt mulți politicieni viteji atunci când nu se află la guvernare și ezitanți în momentul în care sunt la putere.
De aceea, invitația lui Florin Cîțu pentru Marcel Ciolacu de a participa împreună la discuțiile cu reprezentanții agențiilor de rating trebuie tratată cu toată seriozitatea. Ar fi un bun exercițiu de responsabilitate pentru ambii politicieni.
Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.