Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CEZ Group vinde activele din România grupului MIRA (Australia)

cez_fantanele.jpg

Parcul eolian Fântânele-Cogealac
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

CEZ Group a aprobat vânzarea activelor sale din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (”MIRA”- Australia). Activele constau în 7 companii, inclusiv rețeaua de distribuție a energiei electrice, furnizarea de electricitate și cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, de la Fântânele – Cogealac, a anunțat grupul energetic din Cehia vineri.

 CEZ precizează că rămâne activ în România, dezvoltându-și portofoliul de servicii energetice.

Suma aferentă tranzacției nu a fost comunicată oficial, dar publicația Financial Intelligence a scris la începutul lui septembrie că MIRA se afla pe primul loc în competiție, cu o ofertă de 1 miliard de euro, pe locul doi s-a situat consorţiul EON - Allianz, iar consorțiul românesc format din Hidroelectrica, Electrica și SAPE, pe locul trei.

Documentele tranzacției au fost semnate joi iar încheierea tranzacției va fi supusă aprobării Autorității Europene Antitrust și a Consiliului Suprem de Apărare a Țării din România.

CEZ Group și MIRA au ajuns la un acord de vânzare care privește toate cele 3 segmente de afaceri incluse în tranzacție: distribuția de energie electrică, furnizarea de energie și portofoliul operațional de energie regenerabilă, se precizează în comunicatul CEZ.

Cele 7 companii vizate de tranzacție sunt: Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România.

CEZ Group rămâne activ în România, concentrându-se pe activitatea de trading de energie (CEZ Trade) și servicii energetice (High-Tech Clima).

MIRA este parte a Macquarie Group, o companie australiană de top 10 mondial din punct de vedere al capitalizării de piață, cu o experiență vastă în administrarea infrastructurii esențiale de electricitate la nivel mondial. În prezent, portofoliul său de investiții cuprinde 12.4 GW de capacități de energie regenerabilă și rețele de distribuție a energiei electrice în Australia, Austria, Finlanda, Spania și Statele Unite ale Americii.

Société Générale (împreună cu grupul de companii Komerční banka și BRD – Groupe Société Générale) a fost Consilierul Financiar Exclusiv al CEZ Group pe parcursul acestui proces.

Transferul activelor din România face parte din noua strategie a Grupului CEZ de a își retrage activele selectate din anumite țări. Urmând strategia aprobată în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, CEZ Group este în proces de vânzare a activelor sale și în Bulgaria și Polonia.

Parcul eolian la Fântânele – Cogealac include 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusă în funcţiune la sfârşitul anului 2012.

Totodată, începând cu anul 2011, Grupul CEZ în România deţine în portofoliul său sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu, precizează Agerpres. 

Preluarea operaţiunilor CEZ România de către un fond de investiţii reprezintă un semnal concret de încredere şi arată faptul că sectorul energetic românesc este atractiv, a declarat, vineri, pentru Agerpres, Răzvan Nicolescu, consultant senior pe probleme de energie şi fost preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER).

"Preluarea operaţiunilor CEZ din România de către un fond de investiţii înseamnă că sectorul energetic românesc pare atractiv din perspectiva eficienţei şi profitabilităţii pe termen mediu şi lung. Este un semnal concret de încredere şi speranţă care ar trebui să ne bucure", a spus Nicolescu.

În opinia sa, compania preluată are o echipă de management local bună şi o organizare eficientă.

"Cred că cei care vor conduce local în continuare vor avea mai multă putere de decizie decât în prezent dacă acest proces de preluare va obţine toate autorizaţiile necesare şi se va finaliza cu succes", a adăugat expertul.