Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum rescrie fiscul „Miorița”

miorita.gif

Image source: 
Facebook

Ieri, câteva publicații au prezentat cazul unui cetățean român care a fost obligat de fisc să plătească 2,3 milioane de lei pentru averea pe care nu a putut să o justifice. Situația este prezentată cu lux de amănunte de către ziare.com, ceea ce ne oferă prilejul să tragem câteva învățăminte.

Totul a plecat de la un control realizat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Direcția Venituri persoane fizice cu risc fiscal. Se înțelege, dacă privim departamentul din ANAF care a realizat controlul, că a fost vorba despre o acțiune a fiscului care a vizat ceea ce în termeni tehnici se numește un control indirect al averii. Adică, fiscul a calculat diferența dintre activele deținute (mașină, case, terenuri sau conturi) și impozitele plătite. A rezultat o diferență neachitată către buget, adică impozite, dobânzi și penalități, stabilită de fisc la 2,3 milioane lei și transformată în obligație de plată a cetățeanului.

Doar că respectivul cetățean a contestat în instanță decizia controlului fiscal. De aici începe o adevărată poveste. Așadar, cetățeanul din județul Mureș a încercat să explice de unde provin banii pentru care nu a plătit impozite. Cel acuzat de evaziune a susținut, în instanță, că tatăl său a fost unul din cei mai bogați proprietari de oi din județul Mureș. Astfel, a făcut un calcul simplu: tatăl său a avut, începând cu anul 1977, între 1.500 și 2.000 de oi, fiecare oaie aducând un venit anual de 1.255 lei. Dacă se înmulțește numărul de oi cu venitul obținut de la o oaie și cu numărul de ani în care a avut loc creșterea animalelor, respectiv, în perioada 1977-2017, rezultă venituri de aproximativ 43 milioane lei. La acești bani se adaugă încă trei milioane de lei obținuți din creșterea oilor unor consăteni și încă 22 milioane lei câștigați din creșterea la stână a unor porci și scroafe și vânzarea acestora. În total, ciobanul a câștigat, susține fiul acestuia, în perioada 1977-2017, aproximativ 69 milioane lei.

În acest punct, este nevoie de câteva observații. După cum se poate vedea averea acumulată de oier se întinde pe o perioadă lungă de timp, înainte de anul 1989 și apoi după Revoluție. Să le reamintim celor mai tineri că acumularea unei averi de câteva milioane de lei în perioada României socialiste era un lucru extrem de riscant. Pe de o parte, pentru că înainte de anul 1989 exista o lege a ilicitului, un instrument de temut, cu ajutorul căruia erau vânați cei care se îmbogățeau peste media societății. Pe de altă parte, salariul mediu, în anul 1989, era de aproximativ 2.500 lei, ceea ce însemna că acumularea a câteva milioane de lei era un fapt cu totul neobișnuit și considerat de-a dreptul ilegal. Chiar dacă proprietarul de oi ar fi scăpat de autoritățile comuniste, de legea ilicitului sau de impozite, banii acumulați ar fi fost puși la grea încercare de inflația record din anii 1992-1996, atunci când sumele strânse înainte de anul 1989 s-au evaporat, în multe cazuri, dacă nu au fost investiți în active imobiliare sau în valută.

Dar, logica din instanță a fiului de oier vorbește de bani acumulați în timp. Astfel că în perioada 2014-2016, proprietarul de oi împarte averea calculată la 69 milioane lei către fii săi, cel în cauză primind 4,5 milioane euro. În felul acesta se încearcă justificarea averii și faptul că nu s-au plătit impozite către stat.

Destul de confuz este faptul că la un moment dat din banii ciobanului, fiii au demarat mai multe afaceri: o carmangerie, magazine de mezeluri, restaurante, un hotel și un lanț de magazine alimentare. Mai degrabă, banii ar putea să provină din aceste afaceri, nu din cele făcute înainte de anul 1989.

Iată câteva concluzii. Mătușa Tamara, adică o rudă care oferă o moștenire imensă, are și alte versiuni. Este bine că fiscul ajunge la cei care nu își plătesc impozitele, chiar dacă aceștia sunt ciobani. Ar trebui, însă, ca aria controalelor să fie extinsă. Pentru că doar a rescrie Miorița din punct de vedere fiscal nu este totuși suficient.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.