Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Președinte Samsung Electronics a încetat din viață. Cine este succesorul său?

samsung.png

Lee Jae-yong, supranumit ”prințul Samsung”, în 2017
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Cei mai mari miliardari din Coreea de Sud s-au adunat luni pentru a aduce omagii regretatului președinte Samsung Electronics, Lee Kun-hee, de zeci de ani cel mai bogat și mai puternic industriaș al țării.

Lee a murit duminica trecută la vârsta de 78 de ani, la șase ani după ce a suferit un atac de cord care îl ținea la pat.

Sub conducerea sa, Samsung a devenit cel mai mare producător de smartphone-uri și carduri de memorie din lume, iar cifra de afaceri totală a grupului este astăzi echivalentă cu o cincime din PIB-ul Coreei de Sud.

Compania este astăzi de departe cel mai mare dintre așa numitele ”chaebol”, conglomerate conduse de familii care domină afacerile din țară.

Numărul participanților la ceremoniile funerare - care se desfășoară până miercuri - va fi limitat din cauza pandemiei coronavirusului, a transmis compania.

Dar o serie de politicieni de top și magnați au sosit deja la Centrul Medical Samsung din Seul pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Lee, inclusiv șeful Hyundai Motor Group, Chung Eui-sun și președintele Korean Air, Cho Won-tae.

"Este păcat, un mare om a murit", a declarat Chung reporterilor, lăudând conducerea lui Lee "în diverse domenii ale comunității de afaceri din țară".

Grupul Hyundai, fondat de bunicul lui Chung, este al doilea cel mai mare chaebol din Coreea de Sud.

De asemenea, președintele Partidului Democrat și fostul prim-ministru Lee Nak-yon l-a lăudat pe regretatul șef Samsung pentru "inovația sa extraordinară, care este de neimaginat pentru un om obișnuit".

"Vreau să-i mulțumesc pentru că a ridicat statutul și mândria țării", a spus el.

Printre participanți se numără și ambasadorii SUA și ai Chinei, ale căror țări se confruntă cu probleme legate de comerț și nu numai.

Chaebols-urile au determinat transformarea Coreei de Sud din ruina devastată de război în cea de-a 12-a cea mai mare economie din lume, dar au fost mult timp acuzate de legături politice tulburi și de concurență neloială.

Lee Kun-hee a fost condamnat de două ori pentru mituirea unui președinte, dar ulterior a fost grațiat.

Fiul și succesorul său, Lee Jae-yong este în prezent și el judecat sub acuzația de corupție și alte infracțiuni legate de scandalul care l-a detronat pe fostul președinte Park Geun-hye.

Cel numit adesea în Coreea ”prințul Samsung” mai are un dosar de fraudă pentru tranzacțiile companiei despre care se presupune ca au legătură cu noua sa funcție.

Lee Jae-yong este născut la 23 iunie 1968 și a fost până în prezent vice-președinte al grupului Samsung, dar îndeplinind rolul executiv central în grup. El este cel mai mare copil și singurul fiu al lui Lee Kun-Hee. Vorbește coreeană, engleză și japoneză și este este al treilea cel mai bogat om din Coreea de Sud, cu o avere de circa 7,9 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr

Editor: Șerban Georgescu